Al Mobile World Congress, on només un de cada quatre assistents són dones, els dispositius connectats per 5G, el mòbil plegable o el vehicle autònom van compartir espai amb un robot per fer les feines de la llar amb forma, veu i nom de dona. Aquest contrast entre la «tecnologia punta» i les «desigualtats de tota la vida» s'ha fet present dins dels pavellons del MWC, a les conferències Women4Tech. Unes xerrades que van fer palès que la falta de persones de gèneres i ètnies diferents als bastidors de la indústria 4.0 són el motiu pel qual els avenços tecnològics, i sobretot, la intel·ligència artificial, reprodueix biaixos i estereotips. «Desenvolupes un món nou i repeteixes els mateixos estereotips que hem vist en l'últim mil·lenni? Aquesta era ens dona l'oportunitat de dissenyar un món millor però encara hi ha un llarg camí per recórrer», va valorar una de les empresàries assistents als debats, Katryna Dow.

La desigualtat de gènere és una realitat que costa que surti en les declaracions a càmera d'executives i treballadores que no volen donar una mala imatge de les seves companyies. Amb tot, s'ha fet un lloc dins dels pavellons del MWC, a les conferències Women4Tech, unes xerrades que apleguen tecnòlogues per parlar dels reptes de les dones en un món encara majoritàriament masculí i que volen donar un ambient «segur» a les participants i, per això, no es permet l'enregistrament del que passa a la sala.

«La poca presència femenina en el món tecnològic, ja des de les classes universitàries, es nota en el tarannà de grans corporacions. Queda molta feina per crear vocacions tecnològiques i sensibilitzar del rol de la dona en els càrrecs directius», va opinar la responsable de negoci digital d'Eurecat, Gemma Batlle, amb vint d'anys d'experiència en el sector.

A més de posar el focus en un canvi de paradigma en les primeres fases de l'educació, els debats van reclamar flexibilitat laboral real i van apostar per generar models femenins de científiques, enginyeres o analistes; i alhora, rols d'homes que s'ocupin de les feines de la casa. Aquesta flexibilitat horària i de tasques ha de permetre una millor conciliació laboral i qualitat de vida i, a més, atraure talent, va assegurar Alex Badenoch, directora de recursos humans de l'australiana Telstra.

La defensa de la millor compaginació de la vida personal i laboral per part d'altes executives al MWC contrasten amb la decisió del personal de seguretat del congrés dedicat a les start-ups de MWC, el 4 Years From Now, que no va permetre a una dona entrar al saló amb el seu nadó penjat al coll.