L'economia espanyola manté un creixement positiu i està mostrant més resistència que altres països com Itàlia o Alemanya a les dificultats que afecten l'economia global i particularment l'eurozona, en què la ralentització és superior a la prevista inicialment, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha rebaixat gairebé a la meitat el pronòstic de creixement per a la zona euro.

«Espanya està resistint la 'tempesta' millor que Itàlia o Alemanya», va destacar l'economista cap de l'OCDE, Laurence Boone, en assenyalar que, malgrat la ralentització de la taxa de creixement del crèdit al país, el creixement d'Espanya «continua sent positiu i menys afectat que per exemple el que veiem a Alemanya o Itàlia».

Arran d'aquesta qüestió, l'economista francesa considera que aquesta evolució de la taxa de creixement del crèdit a Espanya és més el resultat d'una anticipació del debilitament de la demanda global que una reducció de la producció industrial. «Es tracta d'una reducció relativa», va afegir Boone.

El passat mes de novembre, l'OCDE va situar en el 2,2% la seva previsió de creixement del PIB d'Espanya el 2019, enfront de la seva anterior previsió del 2,4%, mentre que per al 2020 va anticipar una expansió de l'1,9%.

En la seva actualització de l'informe, l'OCDE ha rebaixat en vuit dècimes el pronòstic de creixement de l'economia de l'eurozona per al 2019, fins a situar-se en l'1%, mentre que ha revisat a la baixa en dues dècimes el creixement a nivell mundial, fins al 3,3%.

En concret, l'organisme presidit pel mexicà Ángel Gurría va explicar que els descensos a l'eurozona s'expliquen per factors excepcionals, com els problemes del sector de l'automoció a causa dels nous estàndards d'emissions. Així mateix, l'OCDE subratlla que la incertesa política, com per exemple el Brexit, també hi han jugat un paper «important».

D'aquesta manera, l'entitat internacional ha revisat nou dècimes a la baixa el creixement d'Alemanya per al 2019, fins al 0,7%, mentre que ha pronosticat que Itàlia tancarà aquest any amb una recessió del 0,2%, després de revisar el seu pronòstic en 1,1 punts percentuals.

França, per la seva banda, creixerà aquest any un 1,3%, només tres dècimes menys que la previsió anterior. La rebaixa a Alemanya i Itàlia és més gran que la de París a causa que les exportacions representen un percentatge superior del seu PIB.