Fa uns mesos s'inaugurava a Enerclub l' Associació Espanyola de Dones de l'Energia, AEMENER. A l'acte van acudir 200 persones, de les quals el 90% eren dones (el contrari a l'habitual en aquest sector). El comentari d'algun dels homes presents va ser: «Ara entenc com us sentiu».

I és que a Espanya, una dels països més involucrats en la lluita per la igualtat, la indústria energètica és un dels sectors més desiguals en la participació de la dona. «Quan es fa un repàs de com es conformen els panells o les jornades en el sector, solen estar formats per molts més homes que dones, un petit percentatge de dones forma part de les Juntes Directives de les empreses energètiques, de la mateixa manera que de CEOS i només el 14% dels gerents de les 200 companyies d'electricitat més grans del món són dones», advertia en aquest moment Teresa Ribera, actual ministra per a la Transició Ecològica. I afegia: «Són una representació molt escassa per a alguna cosa tan important en el desenvolupament social, el benestar i l'economia. Tot toca matèria energètica i cal corregir-ho per donar-li aquesta visibilitat».

Pla d'Igualtat de Naturgy

Les empreses del sector fa anys que treballen per aconseguir l'anhelat canvi en un sector tan masculinitzat i sembla que els resultats comencen a veure's. En la recent Junta General d'Accionistes de Naturgy, el seu president executiu, Francisco Reynés, va fer referència a l' increment en dos punts percentuals respecte a l'any anterior de la presència de dones en la companyia. El 2013, l'empresa va establir un Pla d'Igualtat a nivell corporatiu que parteix de 14 fortaleses a mantenir i 14 debilitats a corregir identificades per un expert extern, cosa que va donar origen a 32 accions en matèria de comunicació i sensibilització, cultura i lideratge, desenvolupament i promoció, retribució, flexibilització i conciliació, selecció, prevenció de l'assetjament, mesurament i seguiment.

La creació i l'activació d'un protocol específic contra l'assetjament, el protocol de bones pràctiques en els processos de selecció, que obliga a incloure almenys una dona, o la guia de comunicació per als professionals de negoci que han d'intervenir per alguna raó en un procés de selecció són algunes de les mesures posades en marxa per Naturgy que, juntament amb el Pla Integral de diversitat de 2015, han propiciat importants avenços en matèria de diversitat i igualtat.

Com a resultat d'aquest compromís, el 32% de les dones ocupa actualment posicions directives, enfront del 21% que ho feia un any abans. Aquest enfocament també s'ha traduït en el fet que les dones promocionen la companyia una mitjana de dos anys abans en comandaments intermedis i sis mesos abans en equip directiu en comparació amb la resta de col·lectius.

Sensibilizatció i formació

En tot canvi és molt important l'educació. Per això, Naturgy ha desenvolupat un pla de formació específica en temes d'igualtat per a tota la plantilla i ha publicat l'anomenat Decàleg d'Igualtat de Gènere aplicable en la gestió d'equips, per erradicar el llenguatge sexista i canviar els procediments interns.

Per a directores i subdirectores, la companyia ha dissenyat els programes de sensibilització i formació, «Take the Lead» i «Fes-te visible», per promoure un lideratge actiu i inclusiu en l'organització, apostant per desenvolupar la seva marca personal i apoderant el seu rol dins de l'organització.

Aquestes iniciatives van resultar guanyadores en la categoria «Millor pràctica per a la transformació cultural en Diversitat i Inclusió», en la segona edició dels Premis de Diversitat i Inclusió (D & I) de la Fundació Adecco i el Club d'Excel·lència en Sostenibilitat. Es tracta d'una distinció que reconeix el treball de grans empreses per la seva visió estratègica, impacte dins de l'organització, i innovació dels seus programes en diversitat corporativa.

En definitiva, Naturgy treballa per integrar i aprofitar la riquesa de la diversitat, operant amb una lògica de talent i més enllà de les quotes, amb un compromís amb la igualtat com a palanca de gestió.