El canvi climàtic està associat a una freqüència més gran de les sequeres i a l'augment de l'erosió del sòl a nivell global. Segurament heu llegit o escoltat una afirmació similar en els últims temps. Es tracta d'una frase sustentada en l'evidència científica de nombrosos estudis que han analitzat centenars de models i variables per arribar a aquesta conclusió. És molt probable que, tot seguit, ningú us hagi esmentat una variable directament relacionada: les dones produeixen gairebé el 90% dels aliments bàsics al món, tot i que són propietàries d'un insignificant 1% de la terra cultivable. L'escassetat de recursos hídrics associada al canvi climàtic priva les dones d'oportunitats, i soscava la seva salut, les seves condicions econòmiques i la possibilitat que les seves filles i fills tinguin accés a l'educació.

Els estudis que analitzen el canvi climàtic des d'una perspectiva de gènere conclouen -gairebé per unanimitat- que les dones pateixen en més mesura els efectes de l'escalfament global, qüestió íntimament lligada al fet que la pobresa s'escriu en femení (el 70% de les persones pobres són dones).

El problema està identificat. Som, de fet, la primera generació de conèixer-lo amb detall i, potser, l'última en condicions d'oferir-hi solucions. Solucions que, al seu torn, són oportunitats per crear una nova prosperitat respectuosa amb els límits del planeta i socialment justa. Per això, és fonamental que la perspectiva de gènere estigui completament integrada en la presa de decisions per combatre aquest fenomen. És cert que s'han fet passes en aquest sentit, com l'aprovació d'un pla de gènere en la Convenció de Canvi Climàtic de l'ONU, per perseguir -entre altres qüestions- la paritat en tots els seus òrgans. No obstant això, falta un important camí per recórrer a tots els nivells, des de l'àmbit local -aquest que es baralla dia a dia amb l'erosió o la sequera- fins als grans centres de poder polític i econòmic, passant pel món acadèmic i científic.

Fer front al canvi climàtic suposa una ocasió històrica per avançar cap a un món igualitari. Aprofitem-la.