La velocitat d'innovació tecnològica s'ha accelerat a un ritme que no havíem vist mai abans. Conceptes com l'smartphone, les aplicacions, la realitat virtual i augmentada, els assistents de veu, la intel·ligència artificial, escassament existien fa uns anys. La transformació digital genera un valor per a tota la societat: crea llocs de treball més qualificats, incrementa la competitivitat del país i millora la qualitat de vida de les persones.

En la setmana en què celebrem el Dia Internacional de la Dona és important reflexionar sobre l'impacte de l'economia digital al futur del treball i sobre la situació de la dona en aquest context, per tal d'abordar amb èxit la transició del mercat laboral per a tots els col·lectius.

Segons l'estudi «Dona en l'economia digital a Espanya 2018», hi ha aspectes molt positius entorn del canvi que la digitalització està provocant en el mercat laboral: s'espera que les ocupacions digitals tinguin cada vegada més pes i rellevància; el salari mitjà del sector TIC és el 22% superior al d'altres sectors, tant per a homes com per a dones; al sector TIC hi ha menys bretxa salarial de gènere que en altres sectors (5 punts menys), i en la població entre 16 i 54 anys no hi ha bretxa entre homes i dones pel que fa a habilitats digitals.

No obstant això, hi ha dos aspectes que em preocupen i que podrien incidir molt negativament en la bretxa de gènere. El primer és que s'espera que l'automatització elimini llocs de menor qualificació on, generalment, les dones estan més representades, i el segon, la dificultat que existeix per atraure les dones a carreres universitàries tècniques (STEM).

A Espanya la presència de dones en aquest tipus de carreres continua caient en els últims anys (del 20% al 18,6% entre el 2015 i el 2017). Un fenomen mundial perquè la situació és molt similar a Europa, EUA i Àsia.

Davant d'aquest escenari necessitem actuar de forma immediata i posar mesures que permetin pal·liar aquests riscos. És important destacar que, segons dades de la Comissió Europea, el 2020 es preveu que quedin uns 500.000 llocs de treball sense cobrir en el món tecnològic. És fonamental treballar en la formació i capacitació en competències digitals per cobrir les necessitats del mercat laboral del futur, amb especial focus en les dones.

En segon lloc, és important dissenyar i posar en marxa un pla holístic dirigit a atreure les noies a les carreres tècniques. Aquest problema requereix una actuació a diferents nivells i la implicació de tota la nostra societat. Algunes de les mesures necessàries són: acostar la tecnologia a les aules, introduint activitats de programació des d'educació primària i secundària; adaptar la forma en què s'ensenyen ciències i matemàtiques per fer-ho atractiu per a les nenes; revisar com s'està contractant i on es busca el talent; donar visibilitat als referents femenins i explicar a les adolescents el que significa treballar en el sector TIC i l'impacte social que es pot tenir.

Davant d'aquesta situació crec que a Espanya tenim un context únic que hem d'aprofitar. Tenim dones al comandament de les empreses tecnològiques més grans del país: Google, Microsoft, IBM, HP, Facebook, Twitter i Linkedin estan liderades per dones realment compromeses amb aquesta causa. Sóc una optimista digital i vull pensar que, entre tots, podem revertir aquesta tendència i atraure més dones a les carreres tècniques per tal de cobrir la demanda de talent digital del futur d'una manera equitativa.