09 de març de 2019
09.03.2019
Diari de Girona

Agricultura crea una oficina tècnica per dinamitzar el sector de l'avellana

La consellera Teresa Jordà va anunciar dilluns que també es destinaran ajuts extraordinaris a joves i professionals del sector a Catalunya

09.03.2019 | 01:33
Trobada sobre l'avellana celebrada aquest dilluns a Reus.

La consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Teresa Jordà, va anunciar aquest dilluns en el marc d'una trobada que es va celebrar a Reus que crearà una oficina tècnica per al desenvolupament del Pla de valorització de l'avellana. Aquesta iniciativa se suma a l'aportació econòmica que rebran 472 agricultors, joves i professionals, que es dediquen al cultiu de la fruita seca. Les dues mesures han estat acordades amb Unió de Pagesos davant la situació de crisi que pateix el sector de l'avellana en l'actualitat.

Jordà va assegurar en la jornada que es va celebrar dilluns que «volem incrementar la presència de l'avellana al territori i implantar nous canals de valorització. Per això, cal un lideratge global, que posi l'accent en la qualitat i singularitat de l'avellana», tot destacant que «l'avellana de Reus ha de ser un referent d'identitat territorial». Segons informa Agricultura en un comunicat, l'oficina tècnica serà l'eina impulsora i l'organisme encarregat de gestionar el desenvolupament del Pla estratègic per a la valorització de l'avellana que va presentar el Departament el passat mes de novembre, i que és una de les mesures acordades pel Grup de Treball de l'Avellana.

El Pla tracta conjuntament la situació estructural del sector i les mesures que n'han de garantir el futur, i pretén incrementar la presència del producte en el territori de producció, implantar nous canals de valorització i, en darrer terme, contribuir al manteniment del conreu, el paisatge i l'estructura social vinculada al sector. Aquesta nova oficina treballarà de manera vinculada amb el sector i cercarà la col·laboració de les diputacions de Girona i Tarragona i d'altres organismes. La consellera va determinar l'entrega d'uns ajuts extraordinaris per a 472 beneficiaris i 2.633 hectàrees (ha) de superfície per un import total de 390.200 euros. La distribució consisteix en el fet que 66 joves percebran 280 euros per hectàrea amb un import de 129.200 euros per 464 ha de cultiu; els ajuts directes als professionals arriben a 443 agricultors que rebran 120 euros per ha amb un import de 260.280 euros i 2.160 ha de superfície d'avellaners. Els beneficiats es concentren principalment a Tarragona, en menor mesura a les Terres de l'Ebre i alguns a Girona, Lleida i Barcelona.


Altres demandes del sector

El Departament també donarà suport als joves incorporats al sector de l'avellana habilitant una línia de crèdits de l'Institut Català de Finances (ICF) específica per a joves pagesos amb superfície d'avellaner durant els 5 anys posteriors a la seva incorporació. Aquest crèdit s'utilitzarà per abordar les inversions previstes, com ara per la maquinària o qualsevol altra despesa. A més, Agricultura també facilitarà i avalarà els crèdits de manera individualitzada durant tota la incorporació i durant 3 anys a la línia de l'ICF Agrocrèdit Circulant. El Departament també ha confirmat la negativa i la intransigència del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a convocar l'ajut específic al sector de la fruita seca de 120 euros per hectàrea. A més, també s'han presentat a Madrid la sol·licitud de reducció dels mòduls de l'IRPF per al conreu de l'avellaner i la sol·licitud de l'endarreriment de les quotes de Seguretat Social, pendents encara de resposta. Complementàriament, s'ha passat al MAPA la llista de municipis afectats per inclemències meteorològiques durant el 2018 perquè estableixi la reducció de mòduls.

Per altra banda, el Departament continua insistint sobre la importància que el sector conegui el potencial de les circumscripcions econòmiques com a eina que permetrà incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar, si es produeixen, per minimitzar-ne els efectes. Les circumscripcions es tramitaran quan el sector mateix ho demani. El DARP ressalta que en aquests moments hi ha tres circumscripcions econòmiques: la del préssec i la nectarina, la de la pera i la de la poma.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook