El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, acompanyat de la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, i el president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, van presentar aquest dilluns a Tarragona el primer curs d'incorporació al sector maritimopesquer adreçat a joves tutelats, que va començar el mateix dilluns i que tindrà una durada d'un mes. El projecte s'adreça a un total de 13 joves procedents de Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona que, una vegada superat el procés d'aprenentatge, podran incorporar-se a treballar en l'àmbit de la pesca, essent aquesta una prova pilot per desenvolupar un posterior programa formatiu.

Es tracta d'una iniciativa empresa de manera conjunta entre l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya (ECNPC) -depenent de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims-, l'Àrea de Suport a Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET) -depenent de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA)- i la Federació Catalana de Confraries de Pescadors de Catalunya (FCCPC). Els joves participants en el curs van arribar a Catalunya el darrer any o l'anterior i, després d'acollir-los en centres del sistema de protecció i que arribessin a la majoria d'edat, se'ls ha oferit aquesta oportunitat de formació i inserció laboral. La majoria provenen del nord d'Àfrica i ja coneixien el món marítim, amb la qual cosa el curs en facilitarà la inclusió. El Departament d'Agricultura informa a través d'un comunicat que els alumnes ja han tingut un contacte previ amb el sector en una reunió que va tenir lloc el 30 de gener a Roses, on van ser rebuts pel Patró Major de la Confraria de Pescadors de Roses. Durant la trobada, van visitar les instal·lacions de la confraria i un vaixell de pesca, alhora que se'ls va explicar la situació que viu el sector a Catalunya. Aquesta iniciativa s'emmarca en la recentment aprovada Estratègia marítima de Catalunya, i en les Línies Estratègiques d'Actuació que proposen la millora de la vida de la ciutadania i el relleu generacional. D'altra banda, generar oportunitats locals d'inserció laboral en nínxols ocupacionals que costen de cobrir forma part de les accions previstes en la primera estratègia catalana d'acollida i inclusió de joves emigrats sols que es va presentar el 25 de gener i que ha estat impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de la mà de més d'un centenar d'agents, entre representants d'altres departaments, món local, col·legis professionals, sindicats i entitats.

Curs de formació

Els encarregats d'impartir les classes seran professors de l'ECNPC a l'aula de la Casa del Mar de Tarragona. Les classes culminaran amb pràctiques de supervivència i contra incendis a les instal·lacions de què disposa l'ECNPC al Port de Tarragona. Els alumnes que superin la formació obtindran el títol professional de Mariner Pescador; el carnet d'Higiene de la producció primària en pesca extractiva; el títol d'Auxiliar Xarxaire, i el certificat de Formació Bàsica en Seguretat.