Les dones tenen un 30% menys de probabilitats de ser citades per a una entrevista de treball que els homes amb les mateixes aptituds, segons un estudi de l'Observatori Social de "la Caixa" que ha analitzat la receptivitat empresarial de 5.600 currículums d'homes i dones.

L'estudi, titulat Tenen les dones menys oportunitats de ser contractades?, ha revelat també que les dones amb fills pateixen una major penalització que els homes, amb un 35,9% menys de probabilitats de contractació.

Les investigadores de l'informe -María José González, Clara Cortina i Jorge Rodríguez-Menés-, tots de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), han enviat currículums ficticis de persones d'entre 37 i 39 anys a 1.372 ofertes de feina reals a Madrid i Barcelona.

Del total dels més de 5.600 currículums enviats, els candidats homes van ser citats a entrevistes en major proporció, un 10,9%, que les dones amb la mateixa experiència i capacitats, amb una proporció del 7,7%, cosa que significa un 30% menys en total de probabilitats de citacions per a entrevistes.

La maternitat

Les dones sense fills tenen un 23,5% menys de probabilitats de contractació que els homes en idèntiques circumstàncies, però quan les dones tenen fills aquesta xifra augmenta fins al 35,9% de diferència.

Quan els candidats estan millor preparats per al càrrec del que es demana en l'oferta, la bretxa disminueix i desapareix quan les dones no tenen fills i estan més qualificades que els homes.

L'informe insisteix a apuntalar tres dades que mostren la desigualtat entre dones i homes: la menor taxa d'ocupació d'elles (el 2017, el 67,1% de les dones estaven treballant, davant del 79,2% dels homes) i la major presència de contractes a temps parcial entre les dones (el 24,1%, davant del 7,3% entre els homes).

També ha posat èmfasi en el fet que el sou base és més baix entre les dones (comparant treballs equivalents, el sou/hora d'elles és entre el 20 i el 35% inferior al dels homes). L'Observatori Social de "la Caixa" és una iniciativa per a l'estudi dels nous fenòmens socials en quatre àrees: inclusió social, educació, ciència i cultura.

L'anàlisi de l'Observatori Social de "la Caixa" es nodreix d'un baròmetre d'indicadors clau sobre temes d'interès social als països membres de la Unió Europea i l'OCDE, a més d'articles, entrevistes i ressenyes signats per experts.