La patronal Foment va demanar «un pla de xoc» per dinamitzar els sectors de la construcció i de l'automòbil a tot Espanya. el director d'Economia de Foment, Salvador Guillermo, va presentar l'últim informe de conjuntura econòmica de l'esmentada patronal i va assegurar que no preveu que l'economia catalana i l'espanyola en general entrin en recessió aquest any. «No hi ha risc de recessió», va dir. Foment assegura que el creixement econòmic el 2019 serà «més baix» que el del 2018, però que encara estarà per damunt de la mitjana espanyola i se situarà al voltant del 2%.

Però per reforçar la dinàmica de creixement, Foment creu que ha d'estimular-se l'activitat especialment de la construcció, «potenciant la construcció d'infraestructures», i de l'automòbil, pel gran nombre de plantes de fabricació d'automòbils que té Espanya.

Malgrat la caiguda que va patir el sector industrial a final de 2018, Foment no està preocupada per això i entén que la situació s'estabilitzarà el 2019.

D'una altra banda, Guillermo va assegurar que un altre factor de preocupació amb vista a 2019 és l'evolució del dèficit el 2019, ja que Foment posa en dubte que puguin complir-se les estimacions d'ingressos utilitzades pel Govern espanyol.

Sobre l'evolució del sector immobiliari, aquesta patronal constata que els preus seguiran augmentant el 2019, però no augura que es pugui produir una «bombolla».

D'una altra banda, l'informe presentat ahir per Foment reivindica el pes econòmic de la gran empresa a Espanya, que representa un 38% del PIB espanyol, va destacar.