El Govern renuncia a derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral de 2012, però sí que va aprovar el registre de jornada a través d'un reial decret llei en què també ha reduït de 55 a 52 anys l'edat mínima per rebre el subsidi per a aturats de llarga durada. En la conferència de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va explicar que aquesta renúncia respon a un exercici de «prudència» propi d'un Govern «realista» que «ha de saber el terreny que trepitja i adequar-se a la situació», després de dos anys de negociacions infructuoses.

«Hem sospesat els pros i els contres de portar un reial decret llei modificant els aspectes més lesius de la reforma laboral de 2012 i hem arribat a la conclusió que no comptaríem amb suficients suports a la Comissió Permanent, tal com hem vist amb el tema de les pensions», va explicar Valerio, que va postil·lar que «la vida segueix».

El Consell de Ministres va aporvar un Reial Decret que modifica la Llei de la Seguretat Social per reduir de 55 anys a 52 anys l'edat mínima per rebre el subsidi de 430 euros mensuals per a persones desocupades de llarga durada que no perceben altres prestacions. Segons Valerio, l'ampliació situa com a beneficiaris de la prestació 280.000 persones. El decret també incrementa la durada màxima de la prestació, de manera que «si no troben feina el podran seguir cobrant fins que els arribi l'edat legal de jubilació». L'Executiu també ha inclòs al decret «mesures de protecció contra la pobresa infantil» mitjançant un increment de la prestació per fill que passa de 299 a 341 euros, i en casos de pobresa severa, fins a 588 euros.

El decret també estableix que la prestació per a aturats de llarga durada de 52 anys o més cotitzarà pel 125% de la base mínima que va referenciada al Salari Mínim. A més, aproximadament 12.000 persones que rebien fins ara el subsidi parcial passaran a cobrar la totalitat de la prestació com si haguessin estat treballant a temps complet.

El Consell de Ministres també va aprovar una bonificació per a la contractació de persones amb atur de llarga durada. Per rebre aquesta bonificació caldrà mantenir el contracte de la persona desocupada per tres anys.

Paral·lelament, el Govern ha aprovat la introducció obligatòria d'un registre d'horari de treball d'empleats a totes les empreses per «combatre el frau laboral i controlar l'ús d'hores extres».