Treballar és una necessitat, però no és el mateix fer-ho en un lloc que en un altre. L'ambient i les condicions que ofereixen certes empreses poden marcar la diferència. Des de fa més de 35 anys, Great Place to Work s'encarrega d'elaborar rànquings de les millors empreses on treballar.

Abans de continuar, si creus que les millors empreses on treballar són les que paguen millor, estàs en un error. Les organitzacions no es qualifiquen com a tals per tenir certes polítiques o acomplir requisits, sinó en la percepció, comentaris, opinions i referències dels col·laboradors cap als seus superiors; és a dir, en les seves relacions del dia a dia.

Hi ha tres eixos fonamentals perquè el treballador avaluï la seva empresa com un excel·lent lloc on treballar: Confiança, orgull i relació. Segons els seus criteris, els empleats consideren que un gran lloc on treballar és aquell en el qual les persones per a les quals treballen confien en ells, senten orgull pel que fan i gaudeixen amb la gent amb la qual treballen. Simultàniament, des del punt de vista del management, un excel·lent lloc on treballar és aquell on s'assoleixen els objectius organitzacionals, amb persones que donen el millor d'elles mateixes, treballant units com a equip, en un ambient de confiança. Per construir grans llocs de treball, el punt de partida és la confiança.

Els líders de moltes empreses del món van adoptar aquest model i metodologia com una valuosa forma per mesurar i crear excel·lents llocs de treball. Les empreses que van encapçalar el rànquing 2018, segons va elaborar la consultoria Great Place to Work, eren: Vodafone España (en la categoria de més de 1.000 empleats), Mars Espanya (de 500 a 1.000), Cisco Systems (de 250 a 500), Stryker (de 100 a 250) i l'Hotel AR Diamante Beach Spa & Convention Center (de 50 a 100).

Les millors empreses on treballar a Espanya el 2018 destacaven per diversos aspectes com el fet que el 97% dels empleats afirmaven que eren tractats de forma igualitària sense importar la seva condició sexual; el 92% asseguraven rebre un tracte just, independentment del seu gènere; el 95% de les companyies tenien un codi de conducta per combatre la discriminació per sexe, edat, orientació sexual i/o religió i el 86% comptava amb una persona dedicada a vetllar per la diversitat.

A més, el 89% considerava que els seus superiors es comportaven de manera ètica i honesta en gestionar el negoci; el 82% disposava de premis i pràctiques per reconèixer els esforços extraordinaris dels empleats; el 77% considerava que se l'involucrava en la presa de decisions de la companyia; el 72% de les empreses tenien un departament dedicat a la innovació; el 98% comptava amb horari flexible i el 82% tenia mesures de teletreball; un 86% afirmava que podia tenir temps lliure sempre que ho necessitava; el 90% de les companyies oferia una assegurança mèdica als seus empleats i el 78% tenia un sistema retributiu de compensació flexible.

Quins avantatges pot tenir ser un Great Place To Work?

- S'ha demostrat que un millor ambient laboral comporta una major productivitat.

- Per molt que els salaris d'una empresa siguin alts, sense el sentit adequat de la feina, l'empresa no mantindrà els bons empleats i li resultarà difícil captar-ne de nous.

- A la realitat actual s'ha d'estar preparat per a canvis i nous reptes, per afrontar-los cal construir un equip que pugui treballar més dur.

El que es busca, doncs, en tot model de Great Place To Work és una empresa on se celebrin els èxits entre tots; on els empleats se sentin importants i tractats correctament; una organització on un pugui ser un mateix; tenir una bona relació amb els caps i que aquests siguin competents, ètics i honestos i, finalment, que sigui un lloc que inspiri a treballar.