09 de març de 2019
09.03.2019
Diari de Girona

La xarxa elèctrica d'Europa funcionarà si el món s'enfonsa

Les temperatures poden pujar, però els països amb energia eòlica i solar mantindran l'activitat

09.03.2019 | 01:33
La xarxa elèctrica d'Europa funcionarà si el món s'enfonsa

Científics de la Universitat d'Aarhus, a Dinamarca, que estudien els efectes del canvi climàtic en els sistemes d'electricitat dependents del clima, han trobat un costat positiu en la perspectiva futura de la Terra: les temperatures poden pujar i els mars poden augmentar, però les llums (i, sens dubte, l'aire condicionat) seguiran enceses en països amb altes capacitats d'energia eòlica i solar. La recerca, publicada a la revista Joule, suggereix que aquests sistemes elèctrics haurien de funcionar gairebé igual de bé en els climes històrics i futurs d'Europa, malgrat els canvis en els patrons climàtics.

Utilitzant dades de models meteorològics i sèries cronològiques climàtiques, van desenvolupar models que prediuen la producció de turbines eòliques i panells solars per a tots els països europeus en els escenaris més comuns d'escalfament global fins a l'any 2100.

Per comparar com funciona una xarxa elèctrica europea dependent del clima en aquestes projeccions i com va funcionar històricament, els científics van seleccionar cinc mètriques clau: necessitat i capacitat d'electricitat gestionable (que els operadors de la xarxa elèctrica poden emmagatzemar i usar sota demanda), benefici de la transmissió elèctrica, benefici de l'emmagatzematge elèctric i variabilitat de la producció i consum d'electricitat.

Aquestes mètriques mesuren els aspectes més importants d'un sistema d'electricitat pesat renovable a gran escala i són prou abstractes perquè l'equip pugui usar-les per treure conclusions generals sense centrar-se en una combinació de tecnologia específica.

Malgrat els nous extrems climàtics pronosticats pels escenaris climàtics futurs, l'estudi no va trobar una gran diferència en les mètriques clau per als sistemes elèctrics renovables, la qual cosa suggereix que els dissenys de sistemes basats en el clima històric haurien de funcionar de manera similar en climes futurs. Kozarcanin i els seus col·legues creuen que això es deu al fet que els sistemes actuals estan dissenyats per suportar esdeveniments climàtics extrems; simplement no han de resistir-los tan sovint com ho faran en el futur.

L'equip també observa que la demanda europea de calefacció i refrigeració mitjançant electricitat en realitat disminuirà lleugerament a mesura que el clima s'escalfa, ja que la demanda d'aire condicionat és molt de menor que la de la calefacció en latituds europees.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit