Els portals immobiliaris preveuen que els preus de l'habitatge es moderin aquest any, després del «molt bon any» del mercat de l'habitatge el 2018, que es va traslladar als preus, amb un creixement del 6,6% de mitjana segons les dades de l'INE, i donen per finalitzada la crisi immobiliària.

El cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, va explicar que el creixement del 6,6% a nivell estatal l'any passat i el fet que els preus augmentin a totes les comunitats autònomes «semblen confirmar que la crisi immobiliària que ha durat tants anys sembla haver arribat al seu final».

Tot i això, va assenyalar que a moltes zones les caigudes de preu han estat tan fortes que, encara que ara pugin, segueixen molt per sota dels màxims assolits fa deu anys. Tot i això, veu «aclaridor» que Madrid i Catalunya, que van ser les zones en què, segons Foment, el nombre de compravendes va créixer menys durant el 2018, siguin les àrees en què els preus van experimentar majors increments segons l'índex de l'INE.

«Tots dos mercats es troben en una fase en què l'estoc disponible s'està reduint ràpidament mentre són els principals receptors d'immigrants interns i es fan necessàries noves mesures destinades a ampliar el nombre d'habitatges al mercat», va afegir.

Per la seva banda, la directora d'estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, va assenyalar que el 2018 va ser un «molt bon any» per al mercat d'habitatge i va assegurar que això ha tingut un trasllat directe als preus, tot i que la magnitud de les pujades ha variat segons les zones. Toribio també va destacar que la moderació de l'activitat dels últims mesos de l'any lliga amb el menor creixement econòmic, del turisme i del context internacional.

No obstant això, de cara a aquest any, preveu que el mercat de l'habitatge segueixi donant «clares mostres de recuperació». «El creixement serà més moderat que el que hem vist aquest any en línia amb la macroeconomia», va destacar Toribio, després d'afirmar que el mercat espanyol seguirà assistint a importants pujades, «perquè hi ha demanda i s'està consolidant el finançament».

Finalment, el director d'estudis de pisos.com, Ferran Font, va augurar que la moderació seguirà instal·lada en aquesta estadística el 2019. També va assenyalar que la segona mà ha liderat la remuntada, creixent gairebé mig punt per sobre de l'obra nova. «Aquesta diferència es va reduint trimestre a trimestre, el que significa que l'evolució de les dues tipologies cada vegada està més igualada», va afegir Font.