L'Índex de Preus de Consum (IPC) a les comarques de Girona va ser el més elevat del mes de febrer de tot l’Estat. Pel que fa a la variació mensual, ha pujat mig punt davant el descens de l'1,5% del mes anterior, cosa que signfica l’augment més elevat juntament amb Biscaia, on també es va incrementar mig punt.

En termes anuals va augmentar un 1%, una dècima menys que a la resta de Catalunya i tres dècimes respecte la xifra del gener, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els majors augments respecte al gener s'han produït en els serveis d'allotjament (+5,9%), en les begudes no alcohòliques (+4%), en els paquets turístics (+2,9%) i en el transport (+1,5%).

Per contra, s'ha produït un descens en el vestit i calçat (-1%) i en els serveis de transport (-0,8%).

La inflació a Catalunya es va situar al febrer a l'1,1% i trenca així la tendència a la baixa dels tres mesos anteriors. La dada és una dècima superior que al gener, quan la dada interanual es va situar en l'1,1%.

Pel que fa la variació mensual, els preus van augmentar tres dècimes. En aquest apartat, destaca l'increment dels preus en els transports (+1,5%) i l'oci i la cultura (+0,9%), mentre que els principals descensos es van registrar en el vestit i el calçat (-2,3%) i en l'habitatge, aigua, electricitat i altres combustibles (-0,8%).

A l'Estat, l'IPC també va pujar un 1,1% interanual, una dècima més que al gener, quan la inflació també es va situar a l'1%.

D'aquesta manera, la taxa interanual a Catalunya torna a pujar després de tres mesos consecuti­u­s­ baixant, ja que a l'octubre es va situar al 2,4% i al novembre, desembre i gener els increments van ser de l'1,9%, l'1,4% i l'1%, respectivament.

Per demarcacions, a les comarques de Lleida va pujar un 1,2% al febrer, una dècima més que la registrada al gener, mentre que a Barcelona va pujar un 1,2% al febrer, xifra que representa una dècima més que la mitjana catalana i també una més que la dada interanual del mes de gener. A Tarragona va augmentar nou dècimes al febrer, la mateixa xifra registrada al gener.

Pel que fa la cistella de la compra a Catalunya, en un any s'han incrementat el preu dels llegums i les hortalisses, en un 10,6%, seguit de les patates i els seus preparats (+8,4%) i la reparació del calçat (+2,7%), mentre que el principal descens es va produir en els olis i grasses (-11,6%).

Augmenta en deu comunitats

La taxa anual de l'IPC va pujar en deu comunitats autònomes al febrer respecte al gener, es va mantenir en sis i va caure en una. Els majors increments van ser a Castella-la Manxa (+1,3%), la Comunitat Foral de Navarra (+1,6%) i el País Basc (+1,3%), amb una pujada de tres dècimes en totes elles. En el cas de Catalunya, es va comportar de la mateixa manera que la mitjana estatal, situada en l'1,1%, una dècima més respecte la taxa anual del gener.

Els majors increments interanuals van estar encapçalats pels aliments i begudes no alcohòliques (+1,8%), pels restaurants i hotels (+1,7%) i per la categoria d'altres béns i serveis (+1,9%). Per contra, els productes que més van baixar de preu són els equips de telefonia (-18,2%), els paquets turístics (-6,2%), els articles tèxtils de la llar i serveis hospitalaris (ambdós amb un descens del 2,5%) i l'oci i la cultura (-1,7%), entre d'altres.

A l'Estat, els grups que més han pujat en un any han estat el transport (+1,8%), dos punts més que al gener com a conseqüència de l'augment de preus de carburants i lubricants, mentre que van baixar al febrer del 2018; junt amb els aliments i begudes no alcohòliques, que van augmentar la seva variació anual cinc dècimes i es va situar a l'1,4% per l'increment dels preus dels llegums i hortalisses. Per contra, a l'habitatge hi ha un descens de nou dècimes.