13 de març de 2019
13.03.2019
Diari de Girona

Girona és la província de tot l'Estat on més va augmentar l'IPC al mes de febrer

Els preus van pujar mig punt en comparació al gener per l'augment en els serveis d'allotjament i transport, entre d'altres . La inflació creix un 1% a les comarques de Girona al febrer i és una dècima menys que a la resta de Catalunya

13.03.2019 | 12:01
Girona és la província de tot l'Estat on més va augmentar l'IPC al mes de febrer

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a les comarques de Girona va ser el més elevat del mes de febrer de tot l'Estat. Pel que fa a la variació mensual, ha pujat mig punt davant el descens de l'1,5% del mes anterior, cosa que signfica l'augment més elevat juntament amb Biscaia, on també es va incrementar mig punt.

En termes anuals va augmentar un 1%, una dècima menys que a la resta de Catalunya i tres dècimes respecte la xifra del gener, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els majors augments respecte al gener s'han produït en els serveis d'allotjament (+5,9%), en les begudes no alcohòliques (+4%), en els paquets turístics (+2,9%) i en el transport (+1,5%).

Per contra, s'ha produït un descens en el vestit i calçat (-1%) i en els serveis de transport (-0,8%).

La inflació a Catalunya es va situar al febrer a l'1,1% i trenca així la tendència a la baixa dels tres mesos anteriors. La dada és una dècima superior que al gener, quan la dada interanual es va situar en l'1,1%.

Pel que fa la variació mensual, els preus van augmentar tres dècimes. En aquest apartat, destaca l'increment dels preus en els transports (+1,5%) i l'oci i la cultura (+0,9%), mentre que els principals descensos es van registrar en el vestit i el calçat (-2,3%) i en l'habitatge, aigua, electricitat i altres combustibles (-0,8%).

A l'Estat, l'IPC també va pujar un 1,1% interanual, una dècima més que al gener, quan la inflació també es va situar a l'1%.

D'aquesta manera, la taxa interanual a Catalunya torna a pujar després de tres mesos consecuti­u­s­ baixant, ja que a l'octubre es va situar al 2,4% i al novembre, desembre i gener els increments van ser de l'1,9%, l'1,4% i l'1%, respectivament.

Per demarcacions, a les comarques de Lleida va pujar un 1,2% al febrer, una dècima més que la registrada al gener, mentre que a Barcelona va pujar un 1,2% al febrer, xifra que representa una dècima més que la mitjana catalana i també una més que la dada interanual del mes de gener. A Tarragona va augmentar nou dècimes al febrer, la mateixa xifra registrada al gener.

Pel que fa la cistella de la compra a Catalunya, en un any s'han incrementat el preu dels llegums i les hortalisses, en un 10,6%, seguit de les patates i els seus preparats (+8,4%) i la reparació del calçat (+2,7%), mentre que el principal descens es va produir en els olis i grasses (-11,6%).

Augmenta en deu comunitats

La taxa anual de l'IPC va pujar en deu comunitats autònomes al febrer respecte al gener, es va mantenir en sis i va caure en una. Els majors increments van ser a Castella-la Manxa (+1,3%), la Comunitat Foral de Navarra (+1,6%) i el País Basc (+1,3%), amb una pujada de tres dècimes en totes elles. En el cas de Catalunya, es va comportar de la mateixa manera que la mitjana estatal, situada en l'1,1%, una dècima més respecte la taxa anual del gener.

Els majors increments interanuals van estar encapçalats pels aliments i begudes no alcohòliques (+1,8%), pels restaurants i hotels (+1,7%) i per la categoria d'altres béns i serveis (+1,9%). Per contra, els productes que més van baixar de preu són els equips de telefonia (-18,2%), els paquets turístics (-6,2%), els articles tèxtils de la llar i serveis hospitalaris (ambdós amb un descens del 2,5%) i l'oci i la cultura (-1,7%), entre d'altres.

A l'Estat, els grups que més han pujat en un any han estat el transport (+1,8%), dos punts més que al gener com a conseqüència de l'augment de preus de carburants i lubricants, mentre que van baixar al febrer del 2018; junt amb els aliments i begudes no alcohòliques, que van augmentar la seva variació anual cinc dècimes i es va situar a l'1,4% per l'increment dels preus dels llegums i hortalisses. Per contra, a l'habitatge hi ha un descens de nou dècimes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook