L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha assenyalat que tres de cada quatre famílies espanyoles tenen problemes per arribar regularment a final de mes, segons revela el primer índex de solvència familiar publicat per l'organització amb motiu del Dia Mundial del Consumidor, que se celebra aquest 15 de març. L'OCU també ha assenyalat que l'anomenada «pobresa energètica podria estar afectant més llars dels que es creu», segons assenyala l'enquesta realitzada a 2.151 persones entre 25 i 79 anys sobre la capacitat que tenen les famílies espanyoles per afrontar econòmicament les seves necessitats i activitats quotidianes en l'àmbit de la llar, la salut, l'educació la mobilitat, l'alimentació i l'oci.

Segons l'anàlisi, el valor mitjà de l'índex se situa en una puntuació més propera al confort que a la pobresa (46,2). No obstant això, una de cada deu llars estaria en situació de pobresa (índex menor de 33,6) i els resulta molt difícil afrontar la majoria de les despeses quotidianes, cosa que l'Organització considera «preocupant».

A més, tot just el 6% reconeix que pot estalviar sense esforç i per un 79% els resulta difícil, molt difícil o impossible. Així mateix, els enquestats creuen que aquesta situació tendirà fins i tot a empitjorar durant 2019. Segons l'estudi, el 9% de les famílies espanyoles viu en una situació de pobresa.