Entre 9 i 12 anys, podem començar a sofisticar els conceptes. Despeses, ingressos i estalvi són alguns dels termes amb què es pot treballar. Pot ser positiu assignar als nens una paga per a les seves despeses, però si de veritat se'ls vol conscienciar, hauria de respectar-se el límit assignat. Què vull dir amb això? Si diem al nen que ha de tenir uns ingressos (paga) per a les seves despeses, cal explicar-li que ha de portar bé els seus comptes i pensar bé què vol fer amb els seus diners. Si vol comprar una pilota, ha de saber quant de temps haurà d'estalviar per comprar-la i si, pel que sigui, se l'ha gastat en una altra cosa, no hauríem de dir-li «no importa, jo et dono la resta». En aquest cas, relativitzarà la importància de l'estalvi. Si tenia un objectiu i se l'ha gastat en una altra cosa, hem de fer-li veure que els diners són finits i que si els fem servir en una cosa, no ens arribaran per a una altra.

A partir de 12 anys, podríem arribar a conceptes encara més complexos, com pressupost o deute. El pressupost seria un pas més en el concepte despesa/ingrés/ estalvi i es podria fer amb una perspectiva de més llarg termini. Acostumar-los a que facin un quadre amb tots els ingressos que creuen que tindran a l'any (paga setmanal, regals d'aniversari, venda de paperetes ..) i les despeses que esperen tenir, de manera que la diferència seria l'estalvi.

Un altre aspecte important en les finances és que els nens acompanyin els pares a la compra o que es familiaritzin amb altres despeses. Una bona manera de fer-ho és deixant-los que façin la compra en línia, de manera que s'assabentin del que costa cada cosa i que comparin preus, demanant-los que facin un exercici, per exemple, per veure quant podria estalviar si s'agafen primeres marques o marques blanques

Pel que fa als jocs, amb l'expansió i desenvolupament de la tecnologia les opcions se'ns multipliquen. El més tradicional perquè els nens tinguin un primer contacte amb els diners pot ser el Monopoly o l'Hotel, que els ensenyarà a entendre el concepte de compra, l'entrega de diners i el que han de retornar.