El cos de Mossos d'Esquadra (CME) i el cos d'Agents Rurals (CAR) de la Generalitat de Catalunya han signat aquesta setmana un protocol d'actuació per millorar la comunicació i facilitar l'intercanvi d'informació entre tots dos cossos. Amb aquest protocol, es crearà un canal de comunicació directa entre les diferents sales regionals, des d'on es coordinen i es dona suport als efectius que es troben al territori, per agilitar l'accés a dades d'interès policial i facilitar la tramesa d'informació en casos d'urgència.

D'aquesta manera, a través d'aquest canal els Agents Rurals podran sol·licitar suport policial quan es trobin en situació de risc en el marc d'alguna actuació. També podran sol·licitar antecedents i requeriments policials de persones o titularitats de vehicles. Igualment, els Mossos d'Esquadra podran activar el suport dels Agents Rurals en casos de necessitat. Aquesta també serà una eina de coordinació i suport mutu en actuacions derivades de les activacions de les diferents fases de plans especials o d'emergència, com ara NEUCAT, INUNCAT, INFOCAT o PROCICAT, o del pla ALFA.

Comunicació recíproca

Aquest protocol també inclou la difusió d'una sèrie d'incidents rellevants que els Mossos han de comunicar als Agents Rurals a través d'aquest canal directe. Entre d'altres, s'alertarà de fets en què s'hagin utilitzat armes de foc i homicidis on l'autor hagi fugit, atemptats terroristes, incendis rellevants o qualsevol altre incident o delicte greu que tingui transcendència o sigui d'interès general. Per la seva banda, els Agents rurals hauran de comunicar al CME els incidents derivats de caça i pesca furtives, abocaments il·legals, informació rellevant en relació amb els incendis forestals, activitats extractives il·legals o qualsevol altre d'interès general. Finalment, les sales centrals de coordinació d'ambdós cossos tindran la possibilitat, en casos de necessitat, de fer comunicacions globals i simultànies a tots els efectius de Catalunya.

Segons informa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a través d'un comunicat, aquest protocol dona resposta a la disposició addicional sisena de la Llei 4/2003 d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, que preveu que els Agents Rurals, quan actuïn com a agents de l'autoritat, en l'exercici de les funcions que els atribueix la Llei que regula aquest cos tinguin accés a la informació i s'hagin d'integrar en el sistema de seguretat de Catalunya. El present protocol, signat pel comissari en Cap de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, i l'inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, entrarà en vigor el pròxim dilluns, 18 de març.