Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) van aprovar la primera gran revisió de la «llista negra» de paradisos fiscals, en què va tornar a incloure els Emirats Àrabs Units, Barbados i Illes Marshall i que està formada ara per un total de quinze jurisdiccions.

En concret, romanen a la «llista negra» els cinc països que apareixien en el document (Guam, Samoa, Samoa Americana, Trinitat i Tobago i Illes Verges Nord-americanes), i a ells s'han afegit els Emirats Àrabs Units, Barbados i Illes Marshall, que ja van formar-hi part en el passat, però van ser exclosos pels compromisos que havien adquirit.

A més, els socis comunitaris han inclòs a la llista set jurisdiccions, que són Aruba, Belize, Bermudes, Fiji, Oman, Vanuatu i Dominica, també per no haver complert amb els diversos compromisos que els havien permès passar a la «llista gris».

Aquesta «llista gris», en què s'inclouen els territoris que s'han compromès a adequar les seves legislacions als estàndards europeus i internacionals, està formada ara per 34 països, com ara el Marroc, Sèrbia, Turquia, Suïssa, Albània, Bòsnia, Costa Rica o Vietnam. Per la seva banda, països com Panamà, Uruguai i Corea han sortit de la mateixa.

Paral·lelament, els ministres de Finances de la Unió Europea han reforçat els criteris obligatoris de transparència que han de respectar els països membres i s'ha afegit a la llista d'estats que seran avaluats al llarg de l'any Rússia, Mèxic i Argentina.

El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, va destacar que la llista europea de paradisos fiscals és «un veritable èxit europeu» perquè ha tingut un efecte realment contundent en transparència fiscal i justícia global». « Dotzenes de països han eliminat els seus règims fiscals nocius i els han alineat amb els estàndards internacionals existents», va celebrar.

«Estem elevant el llistó»

«Els països que no compleixen han estat inclosos a la 'llista negra' i s'hauran d'enfrontar a les conseqüències que això suposa. Estem elevant el llistó de la bona governança fiscal i reduint les oportunitats perquè es produeixin abusos fiscals», va destacar el representant francès.

La primera versió de la «llista negra» europea de paradisos fiscals va ser aprovada al desembre de 2017 i contenia 17 territoris que no cooperen en matèria fiscal. Des de llavors, els socis comunitaris han actualitzat la llista després de rebre i constatar canvis legislatius en les jurisdiccions implicades.