18 de març de 2019
18.03.2019
Diari de Girona

La flequera gironina que triomfa a Barcelona

Anna Bellsolà és considerada per molts experts com la millor flequera de Barcelona · L'any 2007 va posar en marxa Baluard, el seu propi forn de pa artesà al barri de la Barceloneta · Actualment ja compta amb quatre fleques a la capital catalana i, recentment, ha escrit el seu segon llibre, en què explica «la realitat quotidiana d'un forn», en aquest cas, el forn de pa Baluard

17.03.2019 | 23:39

Membre de la quarta generació d'una família de forners, la gironina Anna Bellsolà és considerada per molts experts com la millor flequera de Barcelona.

L'any 2007 va voler donar un gir a la seva carrera professional i va posar en marxa Baluard, el seu primer forn de pa artesà al barri mariner de la Barceloneta, que amb poc temps es va convertir en tota una referència del pa de qualitat de la capital catalana.

Actualment, Anna Bellsolà (Girona, 1974) ja compta amb quatre botigues a Barcelona i acaba d'escriure el seu segon llibre, sobre la història del seu forn Baluard.

Durant una entrevista en una de les seves botigues, la que hi ha a l'hotel Praktik Bakery de Barcelona, comentava que amb el llibre Baluard (Roca Editorial), pretenia «explicar la realitat quotidiana d'una fleca, ja que a vegades s'explica la part bucòlica de la professió, però aquesta també té els seus moments durs, i volia explicar la història dels meus tretze anys a Baluard, una aventura empresarial que m'ha permès, a més, continuar un ofici que ve de família».

A més de les 50 receptes més emblemàtiques de fleca i pastisseria que s'elaboren a Baluard, Bellsolà volia donar un segell distintiu davant els nombrosos llibres de pa que hi ha a les llibreries, un llibre que expliqués la història d'un forn i les dificultats afegides en un món en el qual «no abunden les dones».

Nascuda i criada entre farines i forns, la cultura flequera se li va anar impregnant des de ben petita, durant els temps del seu avi, «quan el pa s'elaborava i es coïa durant la nit», rememorava Bellsolà. «Però a partir dels anys 70 i sobretot 80, amb les masses congelades es va oferir al client tenir pa calent durant gairebé tot el dia», indicava.

El seu pare, Pere Bellsolà, mort l'any 2014, va ser el fundador d'una de les grans companyies de masses congelades de l'Estat. De fet, les masses de pa i brioixeria que surten de Bellsolà es venen a supermercats, hotels, restaurants i escoles. Però l'any 2003 la família Bellsolà va desvincular-se del control del negoci i va decidir acceptar una oferta de dos fons d'inversió que van prendre possessió de l'empresa.

A falta d'una formació reglada, Anna Bellsolà va aprendre l'ofici primer al costat dels seus pares en el negoci familiar, i posteriorment viatjant i observant què es feia a forns de França o d'Itàlia. 

«Els meus pares ja eren dels que travessaven la frontera per comprar llibres francesos de cuina i després vaig tenir la sort que forners francesos i italians m'obrissin les seves portes per anar a treballar amb ells i ampliar els meus coneixements sobre l'ofici», explicava l'autora.

D'aquests viatges se n'ha emportat experiències insuperables com les viscudes a Dupain et des idées i la mítica Poilâne de París, on li van ensenyar «uns formats que no havia vist mai, combinats amb unes coccions molt ben fetes». I fins i tot als Estats Units es pot trobar un bon pa, revelava, perquè, «en general, hi ha un moviment de posada de valor del pa a escala mundial, que se suma a un creixent interès per part del públic».

Tornar als orígens del pa 

Des de fa uns quants anys, una nova generació de forners ha tornat als orígens, a «fer el pa com es feia abans, a buscar el gust del pa, a no col·locar-hi ingredients innecessaris, a donar-li molt procés», subratlla la flequera. Al seu parer, el món del pa passa per «un bon moment», i atribueix aquesta tendència al fet que ara «hi ha més cultura de pa entre la gent». Bellsolà percep que «la fleca viu un moment dolç, com ja va passar prèviament amb la cuina i la gastronomia», i una mostra d'això és que actualment «hi ha molta més gent que s'hi vol dedicar, hi ha més escoles, gremis, hi ha molts mitjans».   

Després d'haver obert quatre forns de pa a Barcelona, un d'aquests en un hotel, i haver establert un acord de col·laboració amb El Corte Inglés, Anna Bellsolà desconeix cap a on evolucionarà el seu futur professional, «ja que a vegades l'atzar t'ofereix noves possibilitats i, a més a més, viatjant es veuen noves coses, tant de producte com d'experiència panarra».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook