Banc Sabadell, Banco Santander, Bankinter, BBVA, CaixaBank i Grup Cooperatiu Cajamar, que en conjunt representen prop del 85% dels pagaments internacionals a Espanya, són les sis entitats que operen ja amb el servei Swift GPI, la nova norma estàndard d'innovació global. Swift GPI és un servei ràpid de pagaments internacionals, amb seguiment en temps real, traçabilitat i transparència en les comissions bancàries i els tipus de canvi. Sota aquesta nova norma, que suposa el canvi més gran en aquest àmbit produït en els darrers trenta anys, s'han compromès a operar més de 3.500 bancs a nivell mundial. La nova iniciativa té com a característica fonamental la transparència atès que permet conèixer detalladament el desglossament de tots els costos associats al pagament, incloent els de canvi de divises.

En 2018 es van transferir més de 40.000 bilions de dòlars (35.076 bilions d'euros), uns 300.000 milions de dòlars (263.108.000 d'euros) al dia, a través de Swift GPI. La ràpida adopció per part del sector ha fet que la proporció de missatges de pagament internacionals utilitzant GPI fos el 56% a finals de l'any, un 270% més que un any abans.

«Des de Swift volem agrair als bancs participants a GPI el pas endavant en la indústria dels pagaments, i en especial a les entitats espanyoles, que han demostrat ser una icona de la innovació a la banca transaccional global», va indicar el director de Swift Iberia, Joan Carles Botrán.

Botrán va explicar que aquesta nova norma permet cobrir les necessitats dels ordenants i beneficiaris dels pagaments transfronterers. Així mateix, ha assegurat que el «més valuós i innovador» arribarà, amb el desplegament de noves funcionalitats com la prevalidació, la gestió d'incidències o els enllaços amb plataformes de comerç electrònic.

id: