La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha indicat que en els pròxims dies el Govern podria aprovar un pla per a ajudar els aturats, especialment als majors de 30 anys que "tenen problemes d'inserció o de reinserció en el mercat de treball", amb bonificacions per a la seva contractació i "un plus de suport en el cas que siguin dones".

La ministra ja va avançar que el Govern aprovaria el pla per a aturats de llarga durada encara que finalment no s'aprovessin els Pressupostos Generals de l'Estat de 2019. La titular del Ministeri ha assegurat que aquest pla encara ha de passar per la comissió de secretaris i sotssecretaris i per la Comissió d'Assumptes Econòmics del Govern abans que s'aprovi en Consell de Ministres.

No obstant això, ha deixat clar que un dels objectius principals de l'Executiu és donar suport d'una manera "molt personalitzada" amb itineraris d'inserció per a aturats de llarga durada, "tinguin l'edat que tinguin".

En aquesta línia, Valerio ha assenyalat que, com ja hi ha un pla d'ocupació jove, l'acció del Govern posarà l'accent principalment en les persones majors de 30 anys que tinguin problemes de reinserció en el mercat de treball. Així, ha recordat que en l'últim reial decret de mesures socials ja es van aprovar bonificacions a la contractació d'aturats de llarga durada.

D'altra banda, Valerio, que ha visitat aquest dilluns el Centre d'Innovació per a la Formació Professional a Aragó (CIFPA), ha emplaçat a "anticipar" les professions del futur per a disposar de professionals qualificats que puguin ocupar aquests llocs de treball i no ocorri el que està ocorrent ara amb l'economia digital, amb uns 60.000 o 70.000 treballs a Espanya que no es poden cobrir perquè no hi ha persones prou qualificades per a això. "Això, tenint persones desocupades, és un luxe que no ens podem permetre", ha asseverat.

En declaracions als mitjans de comunicació, la ministra ha subratllat que a Aragó "es poden sentir ben contents amb la labor que està fent el Govern" en matèria de formació professional, amb iniciatives "capdavanteres i pioneres en moltes qüestions".

Així, ha esmentat els avanços en formació en sectors com l'automoció, la logística, o el sector primari, l'aposta "per aquesta transició justa" en zones mineres, per a "recualificar" a aquests treballadors i que trobin de nou "un lloc en el mercat de treball".

Apostar per la FP

A Aragó hi ha uns 27.000 alumnes universitaris i 24.000 de Formació Professional. "Hem de valorar l'FP i començar amb els nostres nens a l'escola, dir-los que és molt important una professió ben apresa" i, en aquest sentit, ha instat a dignificar l'FP i apostar per la FP dual, "que barreja la formació amb la pràctica laboral".

Valerio ha indicat que el Govern central treballa per a impulsar el consell general de formació, que portava sense reunir-se des de 2010. Ja es va convocar fa diversos mesos i s'han posat en marxa "cinc grups de treball", amb la Presidència de la ministra de Treball, la Vicepresidència del Ministeri d'Educació i la participació de les comunitats i els agents socials -CCOO, UGT, CEOE i Cepyme-.

La formació ha d'atendre aquesta economia digital, al canvi climàtic, a la transició energètica i econòmica, a l'envelliment de la població i el repte demogràfic. "Si volem tenir a les persones formades perquè no es vegin excloses del mercat de treball, hem de fer una aposta conjunta, molt coordinada totes les administracions públiques i també amb els agents socials molt en contacte amb l'empresa", ha manifestat.

Valerio ha ressaltat de nou aquest fòrum de prospecció impulsat a Aragó, perquè "no solament cal donar una formació adequada per als treballs que ara existeixen i a vegades no es troben professionals qualificats per a exercir llocs de treball que estan vacants", alguna cosa que amb l'atur que hi ha a Espanya és "dramàtic", amb una taxa de l'11% a Aragó i del 14,45% a Espanya. "És un luxe que no hem de permetre'ns", va indicar, després d'afirmar que també cal "mirar cap endavant, veure per on anirà el mercat de treball, fer prospecció".

La reforma laboral

D'altra banda, la ministra de Treball s'ha referit a la reforma laboral per a asseverar taxativa que "el Govern no portarà ni a aprovar en el Consell de Ministres cap reial decret llei que, de manera unilateral, derogui els aspectes més lesius de la reforma laboral".

Ha recordat les últimes mesures per a pal·liar els efectes de la precarietat laboral, com la regulació del registre de jornada, per a evitar els contractes fraudulents a temps parcial i les hores extraordinàries que no es cobren ni cotitzen o el pla director per un treball digne, però com que no disposa del suport suficient en la Diputació Permanent del Congrés no s'abordaran altres aspectes "lesius" del text com la primacia del conveni del sector enfront del de l'empresa o la ultraactivitat.

A més, ha confiat que aquests aspectes, i un futur acord en matèria de pensions, es puguin aconseguir després de les eleccions. "Ho intentarem en la següent oportunitat. El Govern aposta per un Estatut dels Treballadors del segle XXI, adequat als temps actuals, a l'economia actual i a les relacions laborals en el segle XXI".

Valerio ha destacat que, encara que hi ha hagut "acords i desacords" amb els agents socials, també s'han promogut grups de treball per a combatre l'economia submergida, afavorir la igualtat, impulsar els contractes de relleu i les jubilacions parcials perquè existeixi una renovació generacional en el sector de l'automoció i en la indústria manufacturera.