El Govern ha activat un pla d'actuacions per minimitzar els efectes de la sortida del Regne Unit de la UE per a les empreses catalanes que exporten, importen o tenen una filial al país. Els consellers d'Afers Exteriors i d'Empresa i Coneixement, Alfred Bosch i Àngels Chacón, van presentar la 'Finestreta Brexit', que pretén «sensibilitzar les empreses i preparar plans de contingència».

Algunes de les mesures incloses seran assessorament personalitzat en la cerca d'alternatives i de nous socis en cas necessari, suport en la diversificació de mercats i jornades de formació arreu de Catalunya. En aquest sentit, Bosch va assegurat que la feina del Govern és «anticipar-se» a les afectacions del Brexit al teixit empresarial.

El cinquè soci comercial

Com va recordar Chacón, actualment són 3.374 les empreses catalanes que exporten al Regne Unit, que ha apuntat que és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb un valor de 3.926 milions d'euros. D'altra banda, les importacions el 2018 es van situar en els 2.829 milions d'euros, un 11,7% més que l'any anterior, i 461 empreses catalanes hi tenen ubicada una filial.

Les principals vendes al Regne Unit són d'automoció, aparells i material elèctric i plàstic i manufactures.