L'exministre d'Economia Luis de Guindos va assegurar que la situació de l'economia espanyola el 2012, any de la intervenció de Bankia, era «crítica» i que els organismes internacionals demanaven ajustar les valoracions d'actius a la realitat i acabar amb els dubtes sobre el sistema bancari espanyol, que «llastava» el conjunt de l'economia espanyola i que tenia «risc de contagi» a altres països.

Durant el seu interrogatori com a testimoni en el judici per la sortida a borsa de Bankia que se celebra a l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid), en el qual va declarar per videoconferència des de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt, organisme del qual és vicepresident, De Guindos va explicar a més que la situació de Bankia era el cas «més problemàtic» del sistema bancari espanyol.

«A principis de l'any 2012 el president del Consell Europeu va trucar al president del Govern, Mariano Rajoy, per demanar-li que nomenés un valorador independent que avalués la situació d'Espanya. Ningú es creia les xifres que hi havia, que els balanços bancaris estaven reflectint la realitat , i de fet en va nomenar dos», va recordar De Guindos, que va defensar que aquesta petició reflectia la «clara manca de confiança que existia en aquell moment en el sistema bancari espanyol».

Durant la seva etapa com a ministre, De Guindos es va reunir amb el Fons Monetari Internacional (FMI) en diverses ocasions, en què se li demanava que expliqués quina era la situació de l'economia espanyola. «Es considerava que si Espanya tenia un problema i havia de ser rescatada, això provocaria el contagi d'altres països, i més en un moment molt delicat de l'economia mundial», va explicar.

Així, l'exministre es va entrevistar amb la presidenta de l'FMI, Christine Lagarde, i posteriorment va acudir a l'assemblea de primavera de l'organisme. «Allà recordo reunions privades en què es va definir el principal risc de l'economia mundial: la situació econòmica espanyola, el sistema bancari, la possibilitat de contagi al Tresor i d'un rescat complet. Era una situació d'enorme alarma i atenció per als organismes internacionals», va assegurar De Guindos.

L'exministre va apuntar que existia un «nexe negatiu» entre la situació dels bancs i la situació macroeconòmica del país i que la inadequada valoració dels actius immobiliaris «era una realitat».

A més d'aquesta inadequada valoració dels actius immobiliaris, De Guindos va assenyalar que un alt volum de refinançaments pot ser reflex que un banc té problemes, ja que quan és així deixa de donar crèdit a «la part sana de l'economia» i dona crèdit a «algú que té dificultats per tornar-los», refinançant perquè no aparegui en el balanç. «Era una de les qüestions que preocupava des del punt de vista de l'FMI, de la Comissió Europea i de totes les entitats internacionals de supervisió», va afirmar.

L'FMI va enviar una missió a Espanya per fer una anàlisi específica del sector financer i De Guindos es va reunir amb la cap d'aquesta missió.