El preu de la gasolina i del gasoil, respectivament, en el primer trimestre l'any, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha encadenat aquesta setmana la seva onzena pujada consecutiva, després de repuntar un 0,78%, per a situar-se en els 1,277 euros, el seu nivell més alt des del mes de novembre passat.

Per part seva, el litre de gasoil ha tallat la tendència alcista que venia registrant des de començaments de gener, amb deu pujades seguides, i ha registrat un descens en el seu preu del 0,16%, per a situar-se en els 1,228 euros. Tots dos carburants van entrar a l'inici de l'any en una tendència alcista amb la qual es tallava una espiral a la baixa que havia portat a un abaratiment del 13% en el cas de la gasolina, i de més del 12% per al gasoil, des dels màxims que van aconseguir a l'octubre.

Des del passat 1 de gener va entrar en vigor el denominat 'tipus especial' únic, la nova fiscalitat que grava el consum d'hidrocarburs i que va ser regulada per l'anterior Govern del PP en els pressupostos de 2018, la qual cosa ha provocat una pujada dels preus de venda al públic de la gasolina i el gasoil de 10 i 22 cèntims per litre, respectivament, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En concret, des de principis de 2019 es van integrar els dos trams de l'antic Impost de Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (IVMDH), el 'tram autonòmic' (que oscil·lava entre zero i 4,8 cèntims d'euro per litre i la quantia del qual decidia cada comunitat) i el 'tram estatal' (que ascendia a 2,4 cèntims d'euro per litre) en un únic impost. Aquest nou gravamen, denominat 'tipus especial', es va elevar a 7,2 cèntims d'euro per litre i s'aplica per igual en tota la Península i Balears.

Segons el regulador, l'impacte d'aquesta modificació impositiva és que, malgrat que els preus abans d'impostos van disminuir, es va produir un augment dels preus de venda al públic. Amb els actuals preus, omplir d'un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa uns 70,23 euros, uns 5,4 euros més que a l'inici de l'any, mentre que en el cas del gasoil ascendeix a 67,54 euros, uns 5,5 euros més que a l'inici de 2019.

La pujada en els preus dels carburants des de principis d'any ve també acompanyada d'un increment en els preus de la cotització del petroli. Aquest dijous, el barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava per sobre dels 67,6 dòlars, en els mateixos nivells de fa una setmana, mentre que el Texas americà s'intercanviava per uns 59,28 dòlars.

La gasolina és més barata a Espanya que en la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu mitjà de venda al públic del litre de combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,396 euros i 1,433 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa de mitjana 1,35 euros a la UE -igual que la setmana passada- i 1,345 euros en l'eurozona, lleugerament inferior que fa set dies.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, continua comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.