La bretxa de gènere en les pensions s'ha reduït un 5% en els últims cinc anys, tot i que encara és del 22,11%, segons l'Observatori Social de la Gent Gran 2018, presentat per CCOO. El secretari general de la federació de pensionistes i jubilats de CCOO, Julián Gutiérrez, el secretari general de la federació de pensionistes i jubilats de CCOO Catalunya, Miquel Lluch, i la secretària de polítiques de la dona de CCOO, Ana Martínez, van presentar algunes de les xifres més rellevants de l'Observatori, que contempla dades d'entre 2013 i 2017.

Una de les més destacades és la bretxa de gènere en les pensions, de 444 euros entre les dels homes i les dones, ja que mentre la pensió mitjana de les dones -sumant la pensió de jubilació i la de viduïtat- és de 800 euros, la dels homes puja a 1.244 euros. Respecte les pensions de jubilació, les dades de l'observatori mostren un lleu descens de la bretxa de gènere, ja que mentre que el 2013 la diferència era del 27,28%, el 2017 se situava en un 22,11%

Segons Martínez, això es deu a la diferència de la taxa d'ocupació entre homes i dones dels 50 als 65 anys, ja que mentre que els primers tenen un percentatge d'ocupació del 65%, en les dones la taxa és del 50,6% a aquestes edats, precisament en els anys decisius per calcular la quantia de la pensió de jubilació.

La secretària de polítiques de la dona va destacar que l'arrel d'aquesta bretxa i aquestes baixes prestacions de jubilació prové dels pitjors sous que tenen les dones. Mentre els homes d'entre 55 i 59 anys tenen un sou mitjà de 31.225 euros, les dones del mateix grup d'edat cobren de mitjana 22.800.

«Les dones som més pobres encara que treballem tant dins com fora de casa», va explicar Martínez, que va indicar que les dones tenen més jornades reduïdes -i per tant salaris més baixos- perquè són les que s'encarreguen de les atencions.

De la seva banda, Lluch va explicar que a Catalunya hi ha 1.731.000 pensionistes amb una jubilació mitjana de 1.021 euros, a la demarcació de Barcelona la pensió mitjana és de 1.055 euros, a la de Tarragona és de 956 euros, a la de Girona de 903 euros, i a la de Lleida de 865 euros.

Gutiérrez va destacar també la importància dels pensionistes i jubilats com a pilar de les seves famílies, i va indicar que el 2017 el 35% de les llars vivia gràcies a ells, un percentatge superior al d'anys anteriors, segons va afirmar. També va remarcar la necessitat d'invertir més diners tant en dependència com en polítiques contra l'exclusió i la soledat, una despesa que va dir que es «recupera».