En alguna ocasió haureu pogut apreciar que el preu de tancament d'un dia i el preu d'obertura del dia següent a les nou del matí no és el mateix, quelcom que pot semblar xocant en un primer instant. No obstant això, és molt normal que no coincideixin. Però, per què no coincideixen els dos preus? Tot això es deu a les subhastes d'obertura i de tancament.

Cada dia que obre la borsa espanyola té lloc la subhasta d'obertura des de dos quarts de nou a les nou. En aquest període de temps no es creuen obligacions, és a dir, les accions no s'intercanvien d'unes persones a unes altres. Tots els participants poden introduir, modificar i, fins i tot cancel·lar ordres, però mai les accions canvien de mans durant aquest temps. Mentrestant, l'índex borsari calcula a temps real el preu al qual les accions s'intercanviarien de mans depenent del preu i dels volums de les ordres. Posteriorment, a les nou, es calcula el preu d'equilibri únic amb el qual obrirà la borsa. A causa de les diferents cotitzacions que es negocien durant aquesta subhasta, és molt complicat que coincideixi amb la xifra en què va tancar el dia anterior.

La subhasta de tancament té lloc a dos quarts de sis de la tarda, quan tanca el mercat, i dura 5 minuts. Es realitza el mateix procediment que en el cas de la subhasta d'obertura i finalitza amb l'anomenat preu de tancament de la sessió. Aquest preu és molt important perquè serà la referència per calcular la variació del dia, així com el preu per a diversos productes derivats com les opcions. És molt important que les subhastes acabin amb un tancament aleatori de 30 segons. Pot semblar estrany, però és molt rellevant perquè, si no, inversors amb gran quantitat de diners i capacitat de moure molts volums l'utilitzarien a favor seu per manipular el mercat.

A les borses nord-americanes la subhasta d'obertura i de tancament no funciona igual que a Europa. Els anomenats premarket i fora d'hores tenen una durada bastant més gran, ja que l'obertura va des de les deu del matí fins a dos quarts de quatre, hora espanyola, i la de tancament, des de les deu de la nit fins a les dues de la matinada.