Divendres havia de ser l'últim dia del Regne Unit a la Unió Europea, però el Brexit segueix en punt mort. Les empreses catalanes es mostren «tranquil·les» i «preparades» per fer front als canvis que pugui provocar la sortida britànica de la UE, tot i que admeten que encara no han pres decisions fermes, a l'espera del que pugui passar. De fet, la gerent de l'Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d'Acció, Clàudia Danesi, avisa que, malgrat algunes excepcions, «majoritàriament les empreses s'han preparat poc». Algunes companyies han començat a fer plans de contingència i a estudiar alternatives, però admeten que «la incertesa» de saber «què passarà i quan» dificulta actuar.

Josep Maria Gascón, soci fundador de Vitaes Talent, una consultora especialitzada en estratègia i transformació de negocis, defensa que cada companyia ha de pensar en una solució «personalitzada» per afrontar el Brexit. Actualment, Catalunya és el cinquè soci comercial del Regne Unit, amb més de 3.600 empreses que hi exporten i unes 450 que també hi estan implantades. De fet, les exportacions cap a aquest país suposen el 6% del total i es xifren en prop de 4.000 milions d'euros.

Per tant, segons Danesi, l'impacte pot ser «important», també entre les empreses que importen o tenen marques registrades al Regne Unit. «Les empreses han de valorar exactament quina és la seva exposició de risc i d'oportunitat, no es pot generalitzar», assegura Gascón, que indica que, per exemple, les companyies que ofereixen «productes de caducitat curta» hauran d'anar amb compte si s'acaba en un escenari de Brexit sense acord entre el Regne Unit i la UE. «Significarà una sortida immediata, hi haurà barreres a les duanes i la cadena de subministrament serà més lenta, amb majors costos, aranzels, periodicitat, costos financers o fluixos de caixa», afirma.

La gerent de l'Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d'Acció afirma que les empreses han incrementat les consultes a la Finestreta Brexit davant d'aquesta incertesa.