Les bonificacions a la contractació d'aturats de llarga durada i a la conversió de contractes o fixos-discontinus que va aprovar el Govern per decret el passat 8 de març entraran en vigor aquest dilluns, 1 d'abril.

En el cas dels aturats de llarga durada, es bonificarà la cotització empresarial amb 1.300 euros anuals durant tres anys a les empreses que contractin indefinidament a persones desocupades inscrites en el Servei Públic d'Ocupació (SEPE) almenys 12 mesos en els 18 mesos anteriors a la contractació.

La bonificació serà de 1.500 euros anuals si la contractada és una dona. Amb aquest "plus" per a les dones es busca pal·liar la bretxa laboral, ja que del total d'1,32 milions d'aturats de llarga durada, el 64% són dones.

L'altra bonificació continguda en el decret llei que va aprovar el Govern al març va dirigida a aquelles empreses subscrits amb treballadors per compte d'altri del sistema especial agrari en contractes de durada indefinida, inclosos els fixos-discontinus.

La quantia d'aquesta bonificació, que durarà dos anys, serà de 480 euros a l'any per la conversió dels contractes de treballadors enquadrats en el grup 1 que tinguin una base mensual de cotització inferior als 1.800 euros. En el cas de les dones, la bonificació serà de 640 euros anuals.

També entren avui en vigor la millora de les prestacions familiars de la Seguretat Social i de la protecció social en el sector marítim-pesquer contemplades en el decret.

Així mateix, la norma, que contenia a més la nova regulació del subsidi per a majors de 52 anys, contemplava l'entrada en vigor des d'avui de l'augment de la cotització per aquest subsidi des del 100% al 125% de la base mínima.

Fa una setmana, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va anunciar que aquest pla es podria ampliar. Així, el Govern podria aprovar un pla per a ajudar els aturats de llarga durada, especialment als majors de 30 anys que "tenen problemes d'inserció o de reinserció en el mercat de treball", amb bonificacions per a la seva contractació i "un plus de suport en el cas que siguin dones".

En aquesta línia, Valerio va assenyalar que, com ja hi ha un pla d'ocupació jove, l'acció del Govern posarà l'accent principalment en les persones majors de 30 anys que tinguin problemes de reinserció en el mercat de treball.

La titular del Ministeri va assegurar que aquest pla encara ha de passar per la comissió de secretaris i sotssecretaris i per la Comissió d'Assumptes Econòmics del Govern abans que s'aprovi en Consell de Ministres.