El Govern aprovarà avui el reial decret que regula les condicions per a l'autoconsum d'electricitat, juntament amb l'anomenada Estratègia de Pobresa Energètica, que facilitarà a les llars l'autoconsum i la seva interacció amb la xarxa, a més de «reflectir el paper central dels ciutadans» en el sistema energètic.

Així ho va avançar la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va assenyalar que l'autoconsum és un element «fonamental» del nou sistema energètic. «La capacitat de generar i autoconsumir energia i bolcar-la a la xarxa és una variable determinant de l'èxit d'aquest procés, a més de positiu per als preus i per al sistema», va assenyalar Ribera.

Segons la ministra, es tracta d'un decret que pretén integrar les renovables en una xarxa «complexa» amb la finalitat de facilitar la gestió i els elements administratius, en concret els sistemes de compensació, i també als petits generadors venedors a la xarxa en petita escala.

L'octubre l'Executiu ja va aprovar el reial decret llei que, entre altres aspectes, eliminava el conegut com a «impost al sol» del PP per a l'energia autoconsumida, i ara introduirà el marc normatiu necessari per al seu desenvolupament. La nova llei també permetrà, segons ha indicat la ministra, millorar les capacitats d'agregació perquè es pugui compartir l'energia generada en col·lectius d'autoconsumidors.