El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, va afirmar que es «deixarà la pell» en la negociació de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) i s'ha compromès a seguir negociant per portar-lo «a bon port». Gortázar ho va dir a la junta d'accionistes de l'entitat a València en resposta a diverses intervencions de representants sindicals que han criticat que Caixabank vulgui acomiadar 2.157 persones tot i haver obtingut prop de 2.000 milions de beneficis el 2018. Segons va argumentar el president de l'entitat, Jordi Gual, «l'èxit» de l'any passat «no garanteix el futur» de Caixabank i dels llocs de treball. Gortázar va insistir en la «necessitat» de l'ERO per «assegurar la continuïtat del banc».

Fa dos mesos que l'entitat negocia amb els sindicats les condicions de la sortida de les més de 2.000 persones sense que hi hagi encara acord. L'1 d'abril va començar el procés formal de l'ERO i les dues parts tenen fins al 8 de maig per arribar a un pacte, sinó Caixabank podrà aplicar unilateralment les condicions que consideri convenients. «Tenim voluntat d'arribar a acords i en la necessitat del diàleg», va afirmar Gual.

Gortázar va defensar que tenen «interès» en treballar conjuntament encara que la negociació sigui «complicada» i va justificar que calia «anticipar-se al futur» amb l'ajust de personal davant un escenari «difícil» per al negoci bancari amb tipus d'interès baixos i canvis tecnològics, entre d'altres. També va argumentar que per garantir la continuïtat de l'entitat cal millorar la rendibilitat del banc, que el 2018 va ser del 9,3% amb l'objectiu que sigui del 12% el 2021. «Necessitem ser realistes» ja que «la situació del sector és complexa», va dir.

El pla estratègic de Caixabank preveu el tancament de 800 oficines fins al 2021 en el marc d'un procés de transformació de la relació amb el client. L'entitat vol accelerar la transformació digital i aposta per un model d'oficina store, que vol augmentar fins a les 600 en tres anys. A banda, mantindrà la xarxa rural d'oficines amb 1.100 establiments.

Així doncs, Caixabank justifica la necessitat de l'ERO per adaptar-se als nous temps. Els acomiadaments afecten un 7,3% de la plantilla i inclou 1.913 treballadors de la xarxa d'oficines i 244 de serveis de suport. L'ajust de personal previst per Caixabank no afectarà els treballadors de la demarcació de Barcelona ni els dels serveis centrals.

La junta va aprovar els comptes de l'entitat per al 2018. Caixabank va guanyar 1.985 milions d'euros, un 17,8% més que l'any anterior. A banda, els accionistes de l'entitat van votar a favor de l'abonament a partir del 15 d'abril d'un dividend complementari en efectiu de 0,1 euros bruts per acció que elevarà a 0,17 el total pagat a càrrec del 2018 i implica repartir un 51% del benefici entre accionistes. La junta va ratificar Gortázar com a conseller delegat i l'entitat també va reduir de 18 a 16 els membres del consell d'administració. Més de la meitat dels seients del Palau de Congressos de València estaven buits.

L'ERO sobre l'nfanta Cristina

Representants dels treballadors i petits accionistes de CaixaBank van protestar contra la direcció de l'entitat per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) que s'ha plantejat i que suposaria l'acomiadament de 2.157 treballadors (més del 7% de la plantilla), el tancament de 793 oficines (el 18% de la xarxa), a més de mesures de mobilitat geogràfica i ampliació d'horari.

Durant la junta d'accionistes, van prendre la paraula per expressar en successives intervencions la seva «decepció», «tristesa» i «indignació» per l'ERO plantejat per l'entitat en el marc del seu Pla estratègic 2019-2021 i fins i tot van preguntar si la infanta Cristina està inclosa entre els afectats pels acomiadaments.

En aquest punt, el president de CaixaBank, Jordi Gual, va voler deixar clar que «la infanta no és una treballadora de CaixaBank», sinó que «treballa a la Fundació Bancària La Caixa, és accionista de CriteriaCaixa, i CriteriaCaixa accionista del 40% de CaixaBank», per la qual cosa va rebutjar fer comentaris sobre el tema.