El Govern espanyol va aprovar al Consell de Ministres un pla d'ocupació que preveu reduir en fins a 422.100 les persones aturades majors de 30 anys, passant de les 1.272.100 actuals a 850.000. El Pla Reincorpora-t, d'una durada de tres anys, disminuirà en un 4,3% la taxa de desocupació de llarga durada fins a finals de 2021 i també reduirà a la meitat l'actual bretxa de gènere entre homes i dones desocupats, de manera que baixaria de l'11,6% al 5,3%, o el que equivaldria a 259.700 dones i 162.800 aturats menys. D'altra banda, l'executiu va assegurar que amb el pla també es rebaixaria els aturats de més de 24 mesos en un 12% (361.819 persones fins a finals de 2021).

Segons el Govern espanyol, el finançament del programa està estimat en 1.313 milions d'euros durant els tres anys, ja previstos dins les polítiques d'ocupació als pressupostos. El desenvolupament d'aquest pla es deu a «l'elevada» taxa d'atur de llarga durada a Espanya, que van informar que ha estat del 6,8% l'últim trimestre del 2018, el triple que la de la Unió Europea, de 2,8%.

La dotació suposarà «una reorientació de les polítiques dirigides a les persones desocupades per incidir en un col·lectiu molt vulnerable i amb especials dificultats de reincorporació laboral».

Si es té en compte el subsidi per a majors de 52 anys i la cotització de persones dedicades a labors de cura familiar, mesures anteriorment aprovades també incloses en aquest pla i que tenen un cost de 2.687 milions, la dotació del pla ascendeix a 4.000 milions d'euros.

Així mateix, el Govern vol millorar l'ocupabilitat dels aturats i desenvolupar accions preventives per evitar la caiguda en situacions d'atur de llarga durada.

Disminuir la bretxa de gènere

Un altre dels objectius del pla és disminuir a la meitat l'actual bretxa de gènere entre homes i dones desocupats de llarga durada, reduint-la des de l'11,6% fins al 5,3%. Això suposaria reduir l'atur de llarga durada en 259.700 dones i gairebé 162.800 homes. A més, rebaixaria el nombre d'aturats de més de 24 mesos en un 12%, la qual cosa suposaria una reducció de 361.819 persones.

El pla compta amb un total de 63 mesures distribuïdes en sis eixos, que van des de l'orientació o la formació a les oportunitats d'ocupació, igualtat, emprenedoria i millora del marc institucional.

En l'eix d'orientació, destaca la personalització dels processos d'atenció de les persones desocupades i la millora de la xarxa d'orientadors. Per a això, la xarxa de 3.000 persones professionals d'orientació, creada en el marc del Pla de Xoc per l'Ocupació Jove, atendrà també els aturats de llarga durada.

Respecte a formació, el pla inclou mesures orientades a personalitzar els processos de formació, la millora de l'ocupabilitat i el desenvolupament de competències clau i digitals, així com actuacions específiques per a aturats de més de 24 mesos que sofreixen una falta de motivació i inseguretat davant una possible reincorporació laboral.

D'altra banda, es pretén articular un sistema que generi un valor afegit mitjançant l'increment del crèdit formatiu per a les empreses que contractin i mantinguin de forma estable a un percentatge d'aturats de llarga durada superior al 10%.

A més, es promocionarà l'autoocupació, les iniciatives de desenvolupament local i d'economia sostenible. Sobre la millora del marc institucional, Treball pretén reforçar la coordinació amb els serveis socials i la Inspecció de Treball i Seguretat Social.