L'Escola Agrària de l'Empordà i els Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona organitzen un any més una jornada d'activitats anomenada «Intercanvi d'experiències i coneixements entre dones del sector agrari» amb l'objectiu de crear sinergies entre dones de les diferents comarques catalanes. La vicepresidenta de l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya, Montse Cardona, comenta que «nosaltres exercim una mena de col·laboració per a les jornades, per exemple, els responsables ens pregunten quines sortides ens agradaria fer, i també en fem difusió». Enguany les jornades es realitzen els dies 9, 10 i 11 d'abril i tindran lloc a les comarques del Penedès, Maresme i Osona.

La vicepresidenta de l'Associació recorda que aquestes jornades van començar a realitzar-se fa uns nou anys. La mateixa explica que «són tres dies de convivència entre dones del món rural que, a més, visitem altres dones i vivim

diverses experiències de sectors variats. Enguany contactarem amb dones expertes en produir oli, anirem a visitar una bodega, també anirem a una producció d'herbes medicinals, a una horta ecològica, i descobrirem explotacions de vaques de llet i de cabres que fan formatges, entre altres». Cardona avança que els trajectes entre les diverses localitzacions es realitzarà amb autocar i, com a novetat, en la present edició hi ha la possibilitat d'assistir puntualment a algun dels tres dies.

L'associacionisme femení

La vicepresidenta rememora que «tot va començar l'any 2008 quan l'Escola Agrària de Monells va agrupar 12 dones catalanes del sector primari i va organitzar un viatge a Zumaia (País Basc) per conèixer la potència de l'associacionisme de la dona rural basca. Allà, vam veure com era d'important l'empoderament i l'associacionisme femení en aquella regió. Des d'aleshores, cada any s'han fet diferents estades per conèixer projectes emprenedors liderats o cotitulats per dones», per exemple, l'any 2011 es va celebrar a Navarra, dos anys després al Ripollès, el 2014 a l'Empordà i l'any passat a Terres de l'Ebre. La mateixa ressalta que l'objectiu de l'esdeveniment «és fer un intercanvi d'experiències, crear sinergies entre nosaltres. Com que moltes treballem soles, va molt bé conèixer-nos per intercanviar problemes o alegries, sobretot a les estones dels àpats o a l'autocar».

Cardona aprofita per fer una última crida a totes les dones que es vulguin animar a participar en les jornades que són molt positives perquè «interactues i crees moltes sinergies», tenint de marge d'inscripció fins dilluns vinent, ja que el dimarts és el primer dia de l'esdeveniment.