El preu dels lloguers a Madrid i Barcelona supera els valors que es registraven abans de l'esclat de la crisi, a diferència del que passa amb el de la venda d'habitatge, que està per sota, segons assenyala el Banc d'Espanya.

En un article en el qual repassa el mercat de l'habitatge a Espanya, l'entitat assenyala que el 2018 es va observar fins i tot una caiguda dels lloguers a Barcelona respecte a anys anteriors, igual que una desacceleració del preu de venda.

Des d'una perspectiva internacional, la proporció de la població que viu de lloguer a Espanya és encara reduïda, havent avançat en major mesura entre els joves de 16 a 29 anys i els ciutadans d'entre 30 i 44 anys a causa de l'impacte que va tenir la crisi en aquests segments de població.

El Banc d'Espanya assenyala a més que les rendes del lloguer han mostrat un increment significatiu durant el període més recent i, segons la informació recollida en el portal immobiliari Idealista, el creixement hauria estat del 9,3% el 2018.

Els preus es recuperen un 27%

D'altra banda, el Banc d'Espanya apunta que després d'un intens ajust durant la crisi, els preus de l'habitatge s'han recuperat un 27% des dels mínims del 2014.

També apunta l'evolució dispar del preu de l'habitatge en les diferents comunitats. Així, l'avanç acumulat des del mínim durant la crisi supera el 20% en les més dinàmiques (49% a Madrid i 39% a Catalunya) i en les menys se situa al voltant del 8%.

A Catalunya, Comunitat de Madrid, Andalusia i Comunitat Valenciana el nombre d'habitatges visats s'ha recuperat un 200%, mentre que en altres comunitats ha crescut per sota del 90%. A més, assenyala que el preu de l'habitatge nou segueix per damunt de la de segona mà.

L'entitat indica també que el nombre de compravendes (550.000 el 2018, el 10% més que el 2017) és encara molt inferior al que es registrava abans de la crisi. De fet, en mitjana anual, durant el període 2004-2007 el nombre de transaccions va ascendir a 885.000.