13 de abril de 2019
13.04.2019
Diari de Girona

El Departament d'Agricultura treballa per promoure la bioeconomia

Catalunya lidera un nou grup de treball dins la xarxa de Regions europees per a la Innovació en Agricultura, Alimentació i Forestal

13.04.2019 | 00:51
Teresa Jordà, en el Fòrum de Bioregions celebrat el passat mes de novembre a Barcelona.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), mitjançant el Centre de Ciència i Tecnologia de Catalunya (CTFC), va participar el passat 27 de març a Florència en el nou grup de treball en Bioeconomia, en el marc de la sessió conjunta amb el grup de Regions Forestals i Innovació. Aquest grup, liderat per Catalunya, compta amb el suport d'altres regions, com Carèlia, la Toscana i Castella i Lleó. Aquest nou grup suposa la continuació de la línia de treball que es va iniciar el novembre de l'any passat, amb la celebració del Bioregions Fòrum. Aquest fòrum va estar organitzat pel CTFC, el DARP i la Xarxa de Regions europees per a la Innovació en Agricultura, Alimentació i Forestal (ERIAFF). El dia 28 de març, sota el títol de «Promoció de les bioregions a Europa: enfocaments comuns, seguiment i implementació», organitzat per l'ERIAFF, el director del CTFC, Antoni Trasobares, va exposar el projecte de bioeconomia de Catalunya.

Segons el Departament d'Agricultura, l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible té com a objectiu millorar el benestar, la prosperitat i la justícia social de les persones, tot garantint la protecció sostenible del planeta i dels seus recursos naturals. Aquesta demana canvis en la forma en què la societat produeix i consumeix els béns i serveis, per mitigar el canvi climàtic, reduir els residus i la contaminació, i afrontar l'esgotament dels materials fòssils i no renovables. Recentment la Comissió Europea ha actualitzat la seva estratègia respecte a la bioeconomia circular («Una bioeconomia sostenible per a Europa: reforçant la connexió entre economia, societat i medi ambient. Comissió Europea, 2018»), una aposta que diverses institucions catalanes també volen promoure.


Beneficis de la bioeconomia

Les regions europees són molt diverses i es diferencien pel que fa als recursos naturals, la disponibilitat de la biomassa i les estructures econòmiques. Com a conseqüència, la bioeconomia adopta formes diferents a cada regió. Els reptes als quals s'enfronten les regions són similars i es pot aprendre molt de l'intercanvi d'experiències entre elles.

En aquest context, Agricultura apunta a través d'un comunicat que la sessió de treball en Bioregions i Innovació forestal que es va realitzar a finals del mes passat ha estat una oportunitat per compartir coneixements i experiències entre regions i actors de la interfície política-ciència-societat, establint les bases per desenvolupar i implementar la bioeconomia a les diferents regions d'Europa de manera comuna.

Entre altres temes, en la sessió de treball a Florència es va debatre sobre l'establiment i la consolidació de la xarxa de bioregions; com coordinar millor l'estratègia europea amb les estatals i les regionals; la bioeconomia com a eina per promoure paisatges més resilients als incendis forestals i a altres riscos; i com abordar millor el paper dels boscos i els serveis ambientals en les estratègies regionals de bioeconomia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook