L'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya ha presentat aquest dijous el «Decàleg per afrontar els reptes i les oportunitats a les dones del món rural». Segons l'entitat, «el document vol servir de guia a totes aquelles persones que vulguin construir un món rural més igualitari, just i conciliador, així com conscienciar la societat sobre els desafiaments que han d'encarar dia a dia les dones del sector primari». L'objectiu de l'agrupació amb aquesta iniciativa és donar visibilitat i defensar els interessos i les necessitats de les dones del món rural de Catalunya, procurant incidir també en les polítiques del sector i participar en les taules de política agrària, requisits clau per empoderar la dona que es dedica professionalment al sector agroalimentari.

El primer punt del decàleg consisteix a «Sensibilitzar i fer pedagogia de la figura de la dona al sector primari», argumentant a continuació que «durant segles, la figura de la dona ha estat invisibilitzada. Hem de lluitar perquè aquest fet no segueixi essent una realitat». El segon punt es basa en «Promoure, exigir i defensar la igualtat d'oportunitats i de gènere». En aquest sentit, l'entitat posa de manifest que «en el camp legislatiu, s'ha de defensar i exigir el compliment de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes». En tercer lloc, «Documentar, estudiar i evidenciar la situació de la dona al món rural», tenint en compte que «segons la Generalitat, actualment hi ha gairebé un milió de dones que viuen al món rural i es quantifica l'ocupació en el sector agrari en un 20% de dones davant d'un 80% d'homes». A continuació, ve el punt titulat: «Pressionar i influenciar els principals organismes de decisió», ja que «les dones han de ser escoltades i han de realitzar activitats de representació i interlocució amb els principals organismes de decisió».

El punt cinc consisteix a «Comunicar la importància de la presència de les dones al sector primari», seguit de l'apartat que es basa en «Impulsar la formació de les dones del sector agrícola, ramader, forestal i pesquer». El setè punt indica la voluntat de «Retenir el talent femení i garantir el relleu generacional de les zones rurals», garantint «la independència econòmica de les dones». El vuitè apartat apunta «Facilitar l'accés al finançament de les dones al món rural», seguit per «Estimular l'associacionisme» de les dones del sector. Per últim, «Fomentar el sorgiment d'una nova etapa del sector primari a través de la renovació i la innovació».