Els Mossos d'Esquadra han detingut Iban J. G., un veí de Girona de 33 anys que presumptament hauria estafat almenys 200 persones fent-se passar per broker Hauria utilitzat els seus contactes per aconseguir quantitats que, en molts casos, van des d'almenys 25.000 euros fins a més de 150.000 en altres. També hi ha persones que hi van confiar quantitats força superiors i la xifra recaptada podria ser multimilionària.

El presumpte estafador estava en cerca des del passat 29 de març, quan hauria fugit a Alemanya amb un cotxe particular d'alta gamma. Cercles pròxims i la mateixa policia sospitaven que l'home ja havia tornat a Espanya i que estaria a Barcelona. Iban J. G. s'hauria lliurat a la policia, aconsellat pel seu advocat.

La unitat de delictes econòmics dels Mossos d'Esquadra és l'encarregada de portar a terme la investigació, que encara no es dona per tancada. Ja hi ha un col·lectiu d'almenys 150 persones organitzades i informades que han posat els fets en coneixement de diversos advocats i es preveu que aquesta setmana es conegui quina instància judicial és la competent per seguir la investigació. El cas podria acabar a l'Audiència Nacional.

Iban J. G. residia a Anglaterra després d'haver fet els estudis d'Econòmiques a la Universitat de Girona. Es va traslladar a la ciutat de Leeds per estudiar un màster de finances. Des d'allà, l'ara investigat hauria articulat de mica en mica una trama que li permetia recaptar diners entre coneguts i familiars i que posteriorment també li va servir per ampliar-la a altres contactes que volien fer inversions personals. Després d'uns anys residint a Leeds, des d'on operava, el desembre passat va tornar a Girona. Segons algunes fonts, ja estava encerclat per la policia anglesa.

Un dels sistemes, segons fonts dels afectats, consistia en inversions superiors als 25.000 euros. Explicava que podia aconseguir altes rendibilitats anuals amb entrades i sortides diàries a la Borsa. El segon sistema suposaria quantitats més elevades per a inversors importants als quals demanaria més de 150.000 euros i els redactava un contracte amb el logo de Barclays, l'entitat bancària d'Anglaterra per la qual suposadament treballava. L'escrit els assegurava un 8% de benefici anual garantit per aquest banc, que ha desmentit que tingui cap vincle amb el broker gironí.

En la seva presumpta piràmide hauria atrapat petits i grans inversors de Girona però també de Segòvia, Barcelona i Madrid. També d'Anglaterra i Alemanya.