Aquesta primavera s'inicia una nova iniciativa de ciència ciutadana que té l'objectiu de conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho, els responsables de la iniciativa han escollit estudiar la diversitat de papallones, un insecte molt sensible que dóna molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats, també dels metropolitans. El projecte està impulsat pel Laboratori Metropolità d'Ecologia i Territori (LET) que formen l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la mateixa Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquest 2019, el projecte s'inicia amb 6 parcs i 2 platges de l'AMB.

Segons apunta el CREAF a través d'un comunicat, el projecte es començarà a posar en marxa al Parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), al Parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), al Parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès), al Parc dels Pinetons (Ripollet), al Parc del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric (Badalona), al Parc del Tramvia (Montgat i Tiana), a la Platja de Castelldefels, i a la Platja de Gavà. El dijous 11 d'abril, el mateix centre de recerca informava que a partir d'ara començarà una campanya per captar voluntaris i voluntàries a participar en el projecte. Les persones que s'apuntin, rebran una formació específica per aprendre a identificar papallones i poder fer el seguiment cada 15 dies durant la primavera, l'estiu i la tardor.

Observatori de papallones

L'estudi s'emmarca en el Pla de Millora de la Biodiversitat dels parcs i les platges, espais que malgrat que són uns grans desconeguts a nivell científic, acullen força biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, i facilitar l'entrada de la fauna nativa salvatge a les ciutats. Com a segona fase, el 2020 es planteja crear l'Observatori Metropolità de Papallones (mBMS) i ampliar-ho al conjunt de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Aquest observatori se sumaria als esforços que està fent el Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya (més conegut com a CBMS) des de fa més de 20 anys, i es complementaria amb l'Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes (uBMS), que se centra exclusivament en els jardins de les grans ciutats, com ara Barcelona o Madrid.