L'associació Empresaris de Catalunya ha enviat una carta a la consellera d'empresa, Àngels Chacón, per demanar-li que «no intenti afavorir els interessos de l'ANC ni de qualsevol altra associació» a les eleccions a les Cambres de comerç de Catalunya a través del sistema de vot.

A la carta, Empresaris de Catalunya expressa el seu «malestar» amb el sistema de votació arbitrat per als comicis després que la Generalitat hagi eliminat el requisit de doble identificació, que obligava els electors a verificar la seva identitat amb un codi electrònic a més de fer-ho amb el seu DNI o NIF. En aquest sentit, Empresaris de Catalunya sosté que és una «coincidència sorprenent que la Generalitat suprimeixi el requisit de doble verificació en les votacions a les Cambres just després de les declaracions de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie».

En aquestes declaracions, que la carta recull, Paluzie demanava als representants d'aquestes corporacions que recolzessin el Govern en cas d'«una nova declaració de república catalana o una nova fugida d'empreses».

L'associació entén que en la modalitat de votació online -en la qual l'elector ha d'introduir el seu DNI o NIF en la plataforma habilitada- no s'ha establert cap mecanisme que «garanteixi que el qui vota és real i efectivament un concret i determinat elector». A eleccions a les cambres, els electors podran votar de forma online del 2 al 7 de maig, i de forma presencial el 8 de maig; i en tots dos casos el vot és electrònic.ACCIONS LEGALS

Com a fonament de les seves peticions, Empresaris de Catalunya cita l'article 24, relatiu a les garanties de vot, del Decret 175 de 31 de juliol sobre el règims electorals de les cambres oficials de comerç, i l'article 5, sobre els requisits d'acreditació de la identitat de l'elector, de l'Ordre Ministerial ICT/140/2019, de 14 de febrer.

Si la Generalitat no restableix el sistema de doble verificació, segueix la carta, l'associació anuncia que exercitarà "les accions legals corresponents, incloses les que es deriven dels articles 139 i següents de la llei electoral general", sobre delictes electorals.

"Li demanem que, per una vegada, respecti les regles del joc democràtic i que s'ajusti estrictament a la regulació normativa que garanteix un vot lliure", conclou la carta.