El Consell de Ministres va aprovar ahir, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, un Reial decret que estableix les normes bàsiques de qualitat per a l'elaboració i que permet aplicar l'IVA reduït del 4% a altres pans com els integrals, els de cereals diferents del blat i els elaborats amb segó.

Així, entre les novetats s'introdueix una nova definició del 'pa comú', que inclou pans elaborats amb un altre tipus de farines diferents de la del blat, permetent així l'ús de farines integrals, d'altres cereals, però a més, inclourà productes més beneficiosos per a la salut, demandats pel consumidor modern.

Agricultura ha precisat que aquesta nova definició de 'pa comú' permet que a partir d'ara, s'apliqui un IVA reduït a més productes que avui dia es consideren de consum habitual en les llars, com són els pans integrals, els de cereals diferents del blat i els elaborats amb segó. D'aquesta forma i gràcies a l'ampliació de la definició de 'pa comú', es rebaixarà del 10% al 4% el tipus d'IVA reduït a més tipus de pans.

Aquesta norma senti un precedent legal en les normes de qualitat dels aliments, en introduir una fiscalitat positiva, i que garanteix que els ciutadans adquireixin productes de qualitat perfectament caracteritzats i etiquetatges. La nova norma millora la competitivitat del sector espanyol del pa, garanteix la lleial competència entre indústries establint les mateixes condicions a tots els productors, i facilita la innovació atenent les noves necessitats dels consumidors. A més, garanteix un alt nivell de qualitat dels productes i millora la informació que reben els consumidors, aclarint les denominacions de venda, així com la resta d'informació voluntària que poden utilitzar els operadors. Una altra de les novetats és que estableix requisits més estrictes per a considerar un pa integral, exigint-se que el 100% de la farina emprada serà integral.