27 de abril de 2019
27.04.2019
Diari de Girona

Unió de Pagesos reclama a l'Estat una aplicació justa de la Política Agrària Comuna

El sindicat fa diversos reclams en el document de propostes als grups del Congrés dels Diputats de cara a les eleccions generals de demà

27.04.2019 | 02:08
D'esquerra a dreta: Jaume Pedrós i Joan Caball.

Unió de Pagesos (UP) demana, en el marc del document de propostes dirigides als grups del Congrés dels Diputats de cara a les eleccions generals d'aquest diumenge, una implicació a fons en el sector agrari tenint en compte l'augment dels costos de producció mentre que els preus en origen segueixen a la baixa, i la necessitat que la pagesia es beneficiï d'una aplicació justa de la Política Agrària Comuna (PAC) i d'un repartiment equitatiu del valor afegit a la cadena alimentària. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, juntament amb el coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Jaume Pedrós, van fer públiques les propostes en una roda de premsa aquest dimecres a Lleida.

El sindicat reclama al nou Govern estatal que ha de sortir de les eleccions que es comprometi a treballar per equiparar les rendes de la pagesia a les de la resta de la ciutadania. Amb aquest objectiu, el sindicat ha presentat en les últimes setmanes les propostes per al sector als diferents grups. Unió de Pagesos ja va avançar moltes de les demandes a la propera Administració estatal en la presentació d'una plataforma reivindicativa de mesures urgents per al sector agrari professional, que per a Catalunya suposen 300 milions anuals, i que va culminar en les tractorades del 14 de març.


Mesures destacades

Entre altres qüestions, el sindicat insisteix en la modificació urgent de les normes per aconseguir l'establiment d'agricultor actiu per a qui que obtingui com a mínim un 25% dels ingressos totals de l'activitat agrària i una franquícia de 1.250 euros anuals per als petits pagesos en l'aplicació estatal de la PAC. També demana al futur Govern que treballi per millorar l'equilibri del mercat i la comercialització. Així, considera que cal prioritzar una regulació específica de la venda a pèrdues a la cadena alimentària que incorpori els costos de tots els esgraons, a més de perseguir l'abús de la posició de domini, l'establiment de la consideració de la qual hauria de fixar-se en una quota del 8% del mercat. Una altra proposta del sindicat és l'adequació dels costos de producció de les explotacions: un gasoil professional agrari de 0,021 euros per litre d'impost especial d'hidrocarburs, el mínim establert a la Unió Europea (UE), a més d'un IVA reduït del 10%.

Per a UP, també cal prendre mesures en qüestions que afecten la pagesia com la dificultat per accedir a l'ús de les llavors i el material vegetal, a més de la necessitat d'informar els consumidors sobre les diferents normatives pel que fa als fitosanitaris utilitzats en la producció agrària a la UE i en la de països tercers. Quant a les cotitzacions, l'agrupació considera que cal equiparar les especialitats dels petits i mitjans autònoms agraris quan contracten treballadors per compte aliè en el marc del Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris del Règim General de la Seguretat Social. L'adequació dels mòduls de l'IRPF per als productes agraris, tenint en compte l'establiment en 12.600 euros del Salari Mínim Interprofessional per al 2019 i l'encariment de les cotitzacions per a la contractació de treballadors, és una altra de les demandes que recull el document.

Pel que fa a la valoració del sòl i les construccions rústiques, el sindicat insisteix en la modificació de la Llei reguladora de les hisendes locals per tal que es pugui reduir la base imposable a les construccions agràries mitjançant un índex corrector en l'àmbit municipal. El col·lectiu també esmenta que cal millorar i adequar a la situació real la prevenció i els danys provocats per la fauna salvatge a l'agricultura i la ramaderia, cada vegada més en augment, així com prendre mesures per acabar amb la inseguretat i els robatoris al camp.

D'altra banda, el sindicat insisteix que es facin efectives polítiques per impulsar la renovació generacional al camp, així com polítiques d'igualtat en el sector agroalimentari. En el marc de l'acció sindical conjunta amb Unió d'Unions, Unió de Pagesos també defensa que es puguin celebrar eleccions agràries a tots els territoris de l'Estat on encara no s'han fet, tot i que ja fa cinc anys que està en vigor la llei estatal que regula el procediment per determinar la representativitat de les organitzacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook