Un miler de persones, segons la Policia Municipal de Girona, han protestat avui al matí a la ciutat de Girona per reclamar una millora dels drets laborals en la manifestació convocada per Comissions Obreres i la UGT en motiu de l'1 de Maig. Els sindicats s'han centrat en la petició de millores laborals en el sector industrial a les comarques gironines, ja que han detectat un augment d'EROs i reduccions de plantilla durant l'últim any en aquest àmbit. Aquest any, la Plataforma Feminista Gironina també ha participat en la manifestació amb una franja violeta. En ella han defensat els drets laborals de les dones. La franja s'ha representat amb una pancarta lila, banderes del mateix color i les persones també portaven roba del mateix color.

Al ritme d'una banda de xaranga, la manifestació convocada pels sindicats CCOO i UGT en motiu de l'1 de Maig sortia a les 12 del migdia de la plaça de la Independència de Girona. La capçalera mostrava una pancarta en què es reclamava '+ drets, + igualtat, + cohesió per a les persones'. Al capdavant de la pancarta hi havia els dos líders sindicals a la demarcació, el primer secretari de CCOO, Bartomeu Compte, i el d'UGT, Xavier Casas. Els seguien un miler de persones, segons ha comptat la Policia Municipal de Girona, unes dues-centes més que l'any passat.

Els dos sindicalistes han coincidit en la falta de polítiques socials i inversió dins del sector de la indústria a les comarques gironines. De fet, Xavier Casas ha mostrat la seva preocupació pel "repunt de casos d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) a tot Catalunya" durant l'últim any. Un dels exemples d'aquesta davallada en la indústria a les comarques gironines és l'ERO que s'està estudiant aplicar a la fàbrica saltenca de Gas Gas.

El primer secretari de CCOO, Bartomeu Compte, ha denunciat que les empreses facin EROs de forma "més soterrada que durant la crisi econòmica". En aquest sentit el líder de CCOO a Girona ha destacat que abans "hi havia una vigilància més gran per part de les administracions" en la gestió dels expedients i que ara les empreses "busques mesures menys traumàtiques" a l'hora de redefinir les plantilles. Tot i així, aquests moviments acaben afectant les condicions laborals o el sou dels treballadors.

Un canvi productiu a l'economia gironina

A més, els dos sindicats han coincidit en denunciar la "temporalitat" que hi ha en el sector dels serveis. Bartomeu Compte ha recordat que "els hotels cada vegada redueixen més els mesos de temporada". Segons ha apuntat Casas, això provoca "un Dragon Khan" al mercat laboral de la demarcació ja que hi ha "puntes molt elevades" de creació de llocs de treball durant l'estiu, però després es destrueixen moltes places i molta gent acaba a l'atur. Això comporta "rendes baixes" a la major part del litoral gironí.

Per això el primer secretari de CCOO ha defensat que les administracions i les empreses "posin les bases" per generar "un canvi productiu" a les comarques gironines i enfocar el motor econòmic del territori a la indústria, on Casas ha remarcat que es promocionaria "una feina estable de dotze mesos".

Franja violeta per defensar els drets laborals de les dones

En aquest Primer de Maig, la Plataforma Feminista Gironina també ha participat en la manifestació convocada pels sindicats. Es tracta d'una entitat en què tan UGT com CCOO en formen part, però també engloba partits polítics de diferents ideologies i entitats feministes com la Xarxa de Dones de Girona. En aquesta franja violeta, totes les dones anaven vestides d'aquest color i també han fet onejar banderes liles. Al capdavant, una pancarta que anunciava 'Ara ens toca a les dones'.

Aquesta franja violeta es trobava just a l'inici de la manifestació, després del grup de percussió que ha anat marcant el ritme de tota la manifestació des de la plaça de la Independència fins a la plaça del Vi, on s'han llegit els manifestos. Durant el recorregut també han cridat acabar amb la bretxa salarial i els sostres de vidre.

La manifestació ha recorregut el centre de Girona i ha acabat a la plaça del Vi, on s'ha llegit el manifest unitari. La protesta aquest any està especialment marcada també pels comicis generals i municipals. Entre els manifestants hi ha diferents representants de partits polítics d'esquerres com el diputat electe pel PSC, Marc Lamuà , la candidata a l'alcaldia de Girona, Silvia Paneque; passant per l'alcaldable d'ERC, Quim Ayats, els diputats Joan Margall i Laia Cañigueral, o els senadors Jordi Martí i Elisenda Pérez, així com una representació d'En Comú de les Comarques Gironines.