El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat va fer efectiu el passat 29 de març el pagament dels imports corresponents a la campanya 2018 dels ajuts a la gestió sostenible de zones humides (5.717.333,24 euros), a la millora dels hàbitats esteparis de Xarxa Natura 2000 (597.012,97 euros), a la producció integrada (4.576.414,68 euros), i a la gestió de la fertilització (226.477,07 euros).

Segons Agricultura, aquests ajuts, amb compromisos a 5 anys vista, s'emmarquen dins del PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Ajudes a les zones humides

L'objecte de l'ajut a la gestió sostenible de zones humides consisteix a establir un sistema de gestió de les zones humides amb un elevat grau de sostenibilitat preservant les mesures de protecció adequades dels hàbitats considerats d'interès comunitari, donant resposta a la demanda creixent de la població, de la millora ambiental en ecosistemes de closes i arrossars de les superfícies incloses en aquestes zones.

Aquest pagament es va destinar a 1.626 beneficiaris de sis comarques, i va tenir impacte sobre 21.678 hectàrees de conreu. Del total de comarques, de gironines hi ha: l'Alt i el Baix Empordà i el Gironès.

Ajudes a hàbitats esteparis

La voluntat de l'ajut a la millora dels hàbitats esteparis de Xarxa Natura 2000 és revalorar les àrees de cultius de secà dins de la ZEPA amb tècniques agronòmiques que afavoreixin l'hàbitat de l'avifauna i n'incrementin les poblacions. Es planteja dues actuacions principals segons la gestió que es faci: la gestió de cereal i superfície lliure de sembra; i la gestió del guaret. Aquest pagament es va fer efectiu a 141 beneficiaris de sis comarques, cap d'elles gironina, produint un impacte sobre 4.115 hectàrees de conreu.

Producció integrada

L'ajut a la producció integrada vol reduir la contaminació d'aigües i sòls, fomentar la biodiversitat i millorar l'eficiència dels recursos naturals, donant suport a l'adopció de metodologies de producció vegetal que utilitzin al màxim els recursos i mecanismes de producció naturals per tal d'assegurar, a llarg termini, una agricultura sostenible i la protecció dels recursos naturals. Aquest pagament es va destinar a 2.012 beneficiaris de 26 comarques, produint un impacte sobre 43.079 hectàrees de conreu. De Girona, se'n beneficien: l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, i la Selva.

Gestió de la fertilització

L'ajut a la gestió de la fertilització pretén millorar les pràctiques agràries que es duen a terme en les explotacions agràries relatives a la fertilització de conreus. Segons el DARP, les millores d'aquestes pràctiques sempre suposen un grau de sostenibilitat superior als requisits mínims que marca la normativa. Aquest pagament es va dirigir a 152 beneficiaris de 16 comarques, deixant un impacte sobre 6.970 hectàrees de conreu. Pel que fa als ajuts destinats a la província de Girona, les comarques beneficiades han estat, per una banda, l'Alt Empordà i, per altra banda, el Ripollès.