15 de maig de 2019
15.05.2019
Diari de Girona

Europa sentencia que les empreses estan obligades a registrar la jornada laboral

Apunten que sense computar la jornada «no és possible determinar les hores de feina» que es treballen

15.05.2019 | 00:50
Europa sentencia que les empreses estan obligades a registrar la jornada laboral

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictaminar que els països del bloc comunitari han d'obligar les empreses a implantar un sistema «objectiu, fiable i accessible» que permeti computar la jornada laboral diària dels seus treballadors.

La resolució arriba poc després que entri en vigor a Espanya el reial decret llei que va aprovar el Govern espanyol al març perquè totes les empreses, sense excepció, estiguin obligades a registrar diàriament la jornada dels seus treballadors.

El TUE respon a les preguntes que va formular l'Audiència Nacional per poder resoldre una demanda de conflicte col·lectiu formulada per la UGT, CCOO i altres sindicats en la qual es reclamava a Deutsche Bank l'establiment d'un sistema de registre de la jornada ordinària efectiva de la plantilla.

Els jutges europeus apunten que sense un sistema que permeti computar la jornada laboral diària de cada treballador «no és possible determinar de manera objectiva i fiable el nombre d'hores de feina efectives ni la distribució en el temps» ni el nombre d'hores extraordinàries, cosa que «dificulta en extrem» i fins i tot impossibilita a la pràctica que els treballadors «puguin fer respectar els drets».

Per això, la sentència del TUE remarca que determinar de manera «objectiva i fiable» el nombre d'hores de feina diàries i setmanals «és essencial» per comprovar si s'ha respectat la durada màxima del temps de treball -incloses les hores extraordinàries- i els períodes mínims de descans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook