L'Índex de Preus de Consum (IPC) a la demarcació de Girona es va situar en l'1,6%, una dècima menys que la mitjana catalana, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística. Amb relació al mes anterior, els preus van augmentar tres dècimes.

En termes anuals, l'augment de preus va estar impulsat pel transport (2,8%) i l'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (2,8%). En comparació amb el mes anterior, destaca l'augment en vestit i calçat (10%) i el lleuger descens en begudes alcohòliques i tabac (-0,3%).

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es va situar en l'1,7% a l'abril, tres dècimes més que la xifra interanual del març, segons va informa l'INE. D'aquesta manera, puja per tercer mes consecutiu després que el mes passat se situés en l'1,4%.

Pel que fa la variació mensual, els preus al març van pujar un 1%, impulsats, entre d'altres, pel preu del vestit i calçat, que van pujar un 10,4% mensual; el transport, amb un 1,4%, i l'oci i la cultura, un altre 1,4%. Al conjunt de l'Estat, l'IPC interanual es va situar en l'1,5%, dues dècimes més que el mes anterior.

L'efecte de la Setmana Santa

L'augment de preus en el sector turístic es deu, principalment, al fet que enguany la Setmana Santa ha caigut durant el mes d'abril. Així, els paquets turístics van pujar a l'abril un 5,2% respecte al mes anterior, un percentatge que se situa en el 3,4% en comparació amb l'abril del 2018. Els serveis d'allotjament han crescut un 10,1% intermensual, i un 5,9% en àmbit anual.

El transport va pujar un 1,4% mensual, tot i que en la comparació amb l'abril del 2018, l'increment arriba fins al doble, un 2,8%, situant-lo com l'element que més creix en àmbit anual.

Així com els preus de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat el gas i combustibles cauen un 0,4% a l'abril en comparació amb el març, pugen en àmbit anual, i són un 2% més cars que ara fa un any.

L'IPC de l'1,4% anual de l'abril és el nivell més alt des del novembre del 2018, quan es va situar en l'1,9%.