Lluny de perjudicar l'economia espanyola, els increments del salari mínim i de les pensions estan provocant que augmenti el consum privat. És un dels motius pels quals l'economia espanyola creixerà a un ritme «robust, encara que més moderat» el 2019 i 2020, quan l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que el PIB s'incrementarà un 2,2% i un 1,9%, respectivament, i confirma així els seus anteriors pronòstics, malgrat la ralentització registrada a escala mundial.

En la seva anàlisi, l'OCDE destaca que les condicions financeres favorables i la persistent solidesa de la creació d'ocupació continuaran donant suport a la demanda domèstica, que, d'aquesta manera, serà el principal motor de creixement, mentre que la contribució del sector exterior serà pràcticament neutral durant l'horitzó de les previsions.

Per la seva banda, la inversió empresarial continua creixent gràcies als baixos costos de finançament i a la millora dels marges de benefici, mentre que les exportacions espanyoles s'han moderat en línia amb l'evolució dels mercats d'exportació.

Així mateix, l'organització amb seu a París destaca que algunes mesures recents, incloent l'augment de sous en el sector públic, així com de les pensions i del salari mínim, han impulsat la renda disponible, que ha reforçat així el consum privat.

«Malgrat que el pressupost del 2019 no va tirar endavant, algunes de les mesures van ser aprovades i la posició fiscal serà lleugerament expansiva el 2019», apunta l'Organització pel Desenvolupament Econòmic, que afegeix que això impulsarà la demanda domèstica, encara que adverteix que cal enfortir encara més els comptes públics, atesos els elevats nivells de deute, i confia que el dèficit es reduirà al 2% del PIB el 2019 com a conseqüència principalment de les favorables condicions macroeconòmiques.