24 de maig de 2019
24.05.2019
Diari de Girona

El jutge processa l'excúpula d'iDental per frau de 23 milions a la Seguretat Social

Detallen les diferents etapes entre 2015 i 2018 quan els investigats van maniobraven per defraudar

24.05.2019 | 21:17
El jutge processa l'excúpula d'iDental per frau de 23 milions a la Seguretat Social

El jutge del cas iDental, José de la Mata, ha processat set integrants de l'excúpula del grup odontològic per 24 delictes contra la Seguretat social que van causar un perjudici de 23,6 milions a les arques públiques, dins una peça separada de la causa que serà la primera a ser jutjada. El magistrat veu indicis per jutjar els primers administradors del grup, Vicente Castañer i Antonio Javier García Pellicer, així com els posteriors propietaris, Luis Sans Huecas i els germans José María Garrido López i Juan Garrido López. També dues persones més que van col·laborar amb ells, José Luis González i Domingo Bejarano Calabuig.

Creu que els fets són constitutius de 24 delictes contra la Seguretat Social i xifra en 23,6 milions el perjudici econòmic que han causat els impagaments del grup iDental i de l'Institut Odontològic Associats (IOA, amb el qual van intentar repetir l'estafa). D'aquesta manera, el magistrat finalitza la investigació d'aquesta peça de la macrocausa, que se segueix per delictes d'estafa, apropiació indeguda, falsedat, administració fraudulenta, aixecament de béns, blanqueig, lesions i contra la salut pública.

De la Mata considera que el grup iDental va començar a acumular irregularitats quan García Pellicer i Vicente Castañer ocupaven els càrrecs de responsabilitat en les seves empreses i que van continuar creixent després del relleu d'aquests i el nomenament de González Sánchez. Detalla les diferents etapes d'iDental i del IOA entre 2015 i 2018, en les quals els investigats van desenvolupar maniobres que "assenyalen l'ànim defraudatori dels responsables del grup, que revelen el buidatge patrimonial del mateix mitjançant la sortida de fons o generant fictícies obligacions per al seu profit en cas de conveni concursal".

El jutge distingeix dues etapes en el frau d'iDental, una primera en què es van acumular 8,5 milions de deute i una segona en què va arribar fins als 16,6 milions. A això suma un tercer període, quan es va tractar de repetir l'estafa amb l'Institut Odontològic Associats en què els impagaments van ser d'1,7 milions.

Un impagament de 8 milions d'euros

En una primera etapa, estant al capdavant de les 55 empreses del grup iDental Castañer i García Pellicer, conclou que els impagaments acumulats "en diferents períodes dels anys 2015, 2016 i 2017 sumen 8.514.927 euros de deute principal". En un segon període, la responsabilitat en aquests actes defraudatoris recau en Sans i els germans Garrido López, mentre que González hauria cooperat com a testaferro.

Sans va viure l'etapa en la qual, segons el jutge, "la realitat és la inexistència de finançament i el fet que, la que es va utilitzar, provenia d'inversors externs en un altre grup de clíniques dentals (IOA) que els mateixos responsables van desviar a iDental". A aquestes xifres, De la Mata afegeix els impagaments de les empreses del grup IOA, que sumen 1, 7 milions del 2017 a novembre del 2018, i dels quals el jutge responsabilitza Sans, els germans Garrido i l presumpte testaferro Domingo Bejarano Calabuig.

"L'ocultació dels socis reals de l'empresa deutora, la utilització de testaferros i els deutes molt elevats amb la Tresoreria General de la Seguretat Social" unida al "desviament de fons a estructures empresarials particulars" denoten, diu el jutge, "una planificació prèvia". Això, prossegueix l'acte, "inclou la circumstància de no pagar, per tant, existeix l'ànim de defraudar els interessos legítims de la Seguretat Social".

Després de l'acte de passada a procediment abreujat (equivalent al processament), ara les parts hauran de presentar els seus escrits d'acusació i defensa i després es dictarà l'obertura de judici oral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook