La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, van signar el passat 17 de maig a l'Ametlla de Mar un memoràndum d'entesa entre els dos departaments amb l'objectiu de refermar l'Escola de Capacitació Nauticopesquera com a centre de referència pel que fa a la formació i a la titulació dels professionals del sector nàutico-pesquer i de busseig de Catalunya.

La voluntat d'aquest acord és establir, a través de l'Escola de Capacitació Nauticopesquera, les accions entre el Departament d'Educació i el Departament d'Agricultura per promoure la formació professional de les activitats relacionades amb el mar en el marc de l'Estratègia Marítima de Catalunya 2030. Concretament, els dos departaments integraran en el marc de l'Estratègia Marítima l'organització i el desplegament del cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment de Vaixells d'Esbarjo al llarg del litoral català. A la vegada, s'amplia l'oferta formativa de l'Escola de Capacitació Nauticopesquera amb la incorporació dels cicles formatius de grau mitjà de Vela amb aparell fix i Vela amb aparell lliure.

El Departament d'Agricultura informa que també es contempla oferir formació complementària als alumnes de diversos cicles formatius, de forma voluntària i sense cost. D'una banda, es destinarà als alumnes dels cicles de la família maritimopesquera de l'Escola de Capacitació Nauticopesquera i de Cultius marins de l'Institut Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, i, de l'altra, als alumnes del cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment de vaixells d'esbarjo dels instituts dependents del Departament d'Educació. Actualment, a Catalunya el cicle de Manteniment d'embarcacions d'esbarjo, destinat al manteniment i reparació de vaixells turístics, està implantat a Port de la Selva, Sant Feliu de Guíxols, Mataró, Barcelona, i Vilanova i la Geltrú, i ara s'implantarà també en dues localitats del sud de Catalunya que no disposaven d'oferta: la Ràpita i Cambrils. D'aquesta manera, tot el front marítim català disposarà d'una oferta formativa en manteniment d'embarcacions d'esbarjo, al marge dels altres cicles de formació de professionals del mar. Així mateix, el centre continuarà amb l'organització i impartició de formació nauticopesquera i certificats d'especialitat de la Marina Mercant al llarg del litoral català a través de l'Escola de Capacitació Nauticopesquera amb la col·laboració de les Confraries de Pescadors i altres entitats representatives del sector.

Valoracions dels Departaments

Teresa Jordà va afirmar que amb aquest acord «es vol deixar constància dels interessos comuns que comparteixen tots dos departaments a donar continuïtat a aquest model únic d'escola, que compta amb la participació de dos departaments, i de la voluntat de les parts de mantenir una col·laboració de profit mutu».

Per la seva part, Josep Bargalló va anunciar que el Departament d'Educació engegarà «una xarxa de centres d'innovació i recerca i transferència de coneixement que estarà arreu del país i que comencem a Tarragona perquè ho tenim molt fàcil: tenim l'antiga universitat laboral amb unes instal·lacions perfectes, dos instituts d'FP molt potents, una indústria petroquímica disposada i una universitat col·laboradora».

En aquest sentit, el conseller Bargalló va posar de manifest que, en el camp de la formació professional, «allà on s'ha de fer recerca, innovació i transferència de coneixement en l'àmbit nàutico-pesquer és a l'Escola de Capacitació de l'Ametlla».