El 44 per cent dels consellers delegats de les principals empreses espanyoles preveu augmentar la seva plantilla entre un 6 i un 10 per cent en els propers anys. Aquesta és una de les conclusions del cinquè informe Global Ceo Outlook elaborat per KPMG, per al qual s'ha entrevistat 1.300 companyies del món, incloses 50 d'espanyoles.

L'estudi també fa referència a l'estratègia per millorar les capacitats digitals de les empreses i la coincidència és plena: el 86 per cent dels primers executius espanyols fa referència a les fusions o a les adquisicions (el 84 per cent en l'àmbit global). L'interès fonamental, estableix KPMG, se centra en la capacitat que poden aportar aquestes operacions per transformar un model de negoci amb més rapidesa que amb el creixement orgànic.

Els primers executius de les grans companyies espanyoles es mostren cauts, però tot i això destaquen les previsions positives, per exemple en la millora de l'ocupació, amb una taxa superior a la dels seus homòlegs enquestats a nivell global, que preveuen un creixement de l'ocupació del 36 per cent.

Més facturació

L'augment de l'ocupació, segons l'anàlisi de KPMG, es correspondria amb l'increment previst de la facturació, que serà del 2 per cent en els propers tres anys, segons el 58 per cent dels màxims directius espanyols. Les previsions de menor creixement el 2019 que tenen tots els organismes internacionals i la desacceleració econòmica registrada a diverses economies provoquen la cautela i un lleuger descens de la confiança dels màxims executius a nivell global, passant del 67 al 62 per cent. En el cas de les companyies espanyoles, la taxa se situa en el 64 per cent, en línia amb els seus homòlegs internacionals.

Hilario Albarracín, president de KPMG a Espanya, va assenyalar que «els màxims executius de les empreses estan reprogramant les seves companyies per fer front al canvi constant i crear organitzacions més àgils i resilients en el futur. En aquest escenari, la inversió en tecnologia és condició indispensable per sobreviure a l'era digital, ja que permet transformar els models de negoci tradicionals, gestionar els riscos de forma efectiva i anticipar-se a les necessitats i demandes dels clients».

L'informe aborda les principals preocupacions i riscos: les operacions de cada companyia, els derivats de les tecnologies disruptives, els climàtics, el proteccionisme i la ciberseguretat. La percepció en aquest cas és lleugerament diferent entre els directius d'empreses espanyoles i els seus homòlegs internacionals. Els consellers delegats de corporacions estrangeres situen en primer lloc els climàtics, seguits dels tecnològics i el proteccionisme. Els estatals col·loquen els operacionals al capdavant.

En el que avui coincideixen és en el fet que la ciberseguretat es converteix en un element clau, i tot i els atacs cada vegada més sofisticats i nombrosos, les grans companyies diuen estar preparades per afrontar-los. Així ho declaren el 64 per cent dels primers directius espanyols, una taxa que prèviament es va situar en el 44 per cent. Per al 64 per cent de les companyies estatals i el 71 per cent de les globals, la ciberseguretat és un element estratègic i un factor d'avantatge competitiu.

Intel·ligència artificial

L'agilitat en tots els àmbits de la companyia és fonamental, segons coincideixen a assenyalar dos de cada tres enquestats per KPMG. Qui sigui massa lent per adaptar-se desapareixerà. I això no afecta només els processos, sinó el conjunt de la companyia i els qui en formen part, també els seus primers executius, els quals indiquen que la durada mitjana del seu mandat actualment s'ha reduït dels sis anys el 2013 als cinc actuals. En això coincideixen el 62 per cent dels màxims responsables de companyies espanyoles, però la taxa en àmbit global s'eleva fins al 74 per cent.

El futur passa per la intel·ligència artificial. Per això, el 16 per cent dels primers executius globals i el 4 per cent dels espanyols ja han implementat programes d'automatització a les companyies que dirigeixen. Un altre 36 per cent dels espanyols (31 per cent globals) assenyala que els estan experimentant en fase pilot, tot i que la majoria -el 60 per cent- encara manté una aplicació limitada a la robotització.