La candidatura de consens de l'empresari Jaume Fàbrega ha aconseguit aquest migdia el suport de tota la nova Cambra de Comerç de Girona. No hi ha hagut sorpreses, perquè la seva candidatura de consens és l'única que s'ha presentat i ha rebut l'aval unànime -sense cap vot en contra- de tots els membres del ple.

Durant el seu discurs, Fàbrega ha fixat tres grans eixos que marcaran la seva acció de govern durant el mandat que avui comença a caminar: la generació i l'atracció de talent, la internacionalització i la digitalització de les empreses gironines. No s'ha estat de reclamar, també, millores en "el dèficit" d'infraestructures que arrossega la demarcació. La Cambra de Girona és l'última de les tres del territori -després de Palamós i Sant Feliu de Guíxols- que ha completat el relleu. Les eleccions han permès renovar fins a dues terceres parts dels 45 membres del ple i incrementar en més d'un 30% la presència de dones. Ara n'hi ha catorze, de les quals cinc formen part del nou comitè executiu.

La Cambra de Comerç de Girona ha tancat aquest divendres el cicle electoral, després que la setmana passada ho fessin les dues del Baix Empordà. Ha estat un ple de constitució molt marcat per allò que fixa el protocol, durant el qual s'han renovat dues terceres parts dels seus 45 representants.

30 membres del ple s'escullen per sufragi (tot i que en aquests comicis no ha calgut votar-los perquè hi ha hagut consens). Deu més venen de les empreses amb més aportació i els cinc restants els nomenen entitats, patronals i sindicats. Els comicis d'aquest 2019 han permès, entre d'altres, incrementar la presència de dones a la Cambra de Comerç.

Després de fer constar que tots els membres del ple ja havien pres possessió -ho han fet telemàticament- ha arribat el moment d'escollir tant el president com el nou comitè executiu. No hi ha hagut sorpreses i, de fet, només s'hi ha presentat l'empresari Jaume Fàbrega (que al seu darrere comptava amb una candidatura de consens).

Fàbrega ha comptat amb l'aval de tot el plenari i s'ha convertit en nou president de la Cambra de Comerç de Girona per unanimitat. No ha rebut cap vot en contra dels 42 que s'han dipositat a l'urna (perquè hi ha hagut tres dels membres de la Cambra que no han pogut assistir a l'acte).

Al seu parlament, Fàbrega ha posat l'accent en què avui dia "la força dels països" es mesura "amb el seu teixit empresarial". "Necessitem més empreses per seguir creixent", ha subratllat, passant a desgranar quins seran els eixos que guiaran la seva acció de govern.

Talent, internacionalització i digitalització

D'entrada, ha destacat la necessitat de "generar, atraure i retenir talent", una de les "assignatures pendents" que encara té l'economia de la demarcació. Perquè un dels grans reptes amb què es troben les empreses és el de "trobar persones qualificades per tirar endavant projectes". I per això, Fàbrega ha insistit en què és "fonamental" impulsar aquest talent des de les escoles, l'FP i la universitat.

Com a segon pilar, el nou president de la Cambra hi ha situat la internacionalització i l'obertura de les empreses cap a l'exterior. "Hem fet molt bé els deures, però el mercat d'aquí se'ns queda petit; per això, cal seguir potenciant el lema 'De Girona cap al món'", ha afirmat. En aquest sentit, Fàbrega ha subratllat la necessitat de continuar impulsant les exportacions gironines -l'any passat es van tancar en 5.241 MEUR- i ha dit que ja s'està "anant pel bon camí" (perquè entre gener i finals de maig, els certificats que emet la Cambra i que permeten vendre a tercers països s'han incrementat fins a un 14%).

Per últim, com a tercer dels eixos, el president hi ha situat la "necessitat" de la digitalització. "És imprescindible que les empreses gironines pugin a aquest carro, per fer-les més competitives i més rendibles", ha afirmat.

Fàbrega no ha volgut tancar el seu discurs, però, sense fer referència a la manca d'infraestructures que viu la demarcació. "El seu dèficit és un llast massa freqüent en la nostra història", ha assegurat. I aquí, ha apuntat directament cap a l'Estat. "D'entrada, perquè ja de per si, els pressupostos estan poc dotats; però també perquè després a això s'hi afegeix la manca d'execució", ha dit Fàbrega, destacant que l'any passat només van gastar-se el 57% de les partides destinades al territori.

I com ja va fer aquest dimecres qui ja és el seu predecessor, Domènec Espadalé, el nou president de la Cambra ha tornat a reivindicar l'estesa de l'ample internacional a la terminal del Far-Vilamalla, l'estació de l'AVE a l'aeroport de Girona i l'impuls del corredor mediterrani.

Un fotografia al dia

Per acabar, Jaume Fàbrega ha posat en valor la feina del comitè executiu sortint i ha agraït el suport que ha rebut del ple de la Cambra. "Compto amb tots vosaltres per tirar endavant la nova etapa", ha dit. El nou president ha tancat el seu discurs subratllant que les eleccions han permès "posar al dia la fotografia" de la Cambra, que reflexa la realitat productiva de la demarcació (perquè hi tenen presència tant grans companyies com microempreses, s'ha incrementat la presència de dones i el talent júnior va de bracet amb el sènior).

Jaume Fàbrega compta amb un comitè executiu format per dotze membres del ple (dels quals, cinc són dones). Durant aquest darrer mandat -que ha arribat a durar nou anys- ha estat vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Girona, de la qual n'era president Domènec Espadalé.

Fàbrega, nascut a Salt el 21 de febrer del 1956, és llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona. Té un màster en Formació de Formadors per la Pompeu Fabra (UPF) i està al capdavant de dues empreses.

Des del 1984 és gerent de Gestocks Operador SA (dedicada al 'picking' i emmagatzematge) i fa gairebé 34 anys que és director general de GAM, una consultoria especialitzada en donar serveis de formació a empreses i institucions. Totes dues empreses tenen una quinzena de treballadors.

A més de vicepresident de la Cambra, Jaume Fàbrega també ha estat vicepresident de l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (Aenteg) i de la Fundació SER.Gi.

La nova llei, al juliol

La secretària general d'Empresa i Ocupació, Marta Felip, ha presidit la constitució del ple i l'elecció del nou president. Durant el seu discurs, Felip ha destacat que aquest mandat que avui es tanca ha estat "especialment complicat", perquè ha obligat les Cambres de Comerç a reinventar-se després de la fi de les quotes obligatòries.

Felip també ha avançat que, ara, després de completar les eleccions, el proper repte del Departament passa per "posar damunt la taula" la nova Llei de Cambres. Ja ha avançat que es presentarà aquest proper mes de juliol, que abordarà "quin és el suport jurídic i l'encaix de les cambres al sistema econòmic català" i que -sobretot- posarà blanc sobre negre amb tot allò referit al seu finançament.